za 3 male staklenke
200 g očišćenog boba
100 ml alkoholnog octa
100 ml vode
prstohvat šećera
prstohvat-dva kima
veliki prstohvat bijelog papra
2 velika prstohvata soli
maslinova ili suncokretova ulja po potrebi
U manji lonac stavite očišćeni bob, ocat, vodu, šećer, kim, papar i sol. Kuhajte dok ne zakipi pa nastavite kuhati još 4-5 minuta. Prelijte u zdjelu te ostavite da se potpuno ohladi (oko 4 sata). Potom kušajte pa po potrebi dodajte još začina. Vratite u lonac i na vatru te ponovno pustite da zakipi pa nakon toga kuhajte još 2-3 minute. Maknite s vatre i odmah prebacite u sterilizirane staklenke pazeći da u svakoj bude podjednaka količina boba i tekućine s octom.
Do vrha staklenke ulijte maslinovo ili suncokretovo ulje. Staklenke dobro zatvorite pa ih stavite u lonac te u njega ulijte vodu. Stavite na vatru i kad voda zakipi, kuhajte 10-ak minuta. Ostavite da se ohladi pa staklenke obrišite i stavite na hladno i suho mjesto. Ostavite da odstoji 3 tjedna prije konzumacije. Otvorenu staklenku čuvajte u hladnjaku i što prije potrošite njen sadržaj.