1 domaća kokoš, oko 2 kg (krila, noge, leđni dio, prsne kosti)
2 - 3 mrkve
1 komad korijena celera
1 veći luk
papar u zrnu
1 žlica masnoće (svinjska mast ili ulje)
Operite piletinu. Povrće ogulite i operite pa ga stavite pirjati u lonac u koji ste dodali masnoću. Neka se povrće lagano zapeče sa svih strana. Dodajte piletinu, sve zalijte hladnom vodom tako da prekrije meso i povrće. Ubacite nekoliko zrna papra. Kad juha zakuha, odstranite pjenu s vrha i kuhajte 5 - 6 sati na laganoj vatri. Procijedite temeljac i ohladite ga, a masnoću koja se stvrdne na površini odstranite. Ovaj temeljac intenzivna okusa podijelite u manje porcije i zamrznite. Može se upotrebljavati kao dodatak rižotima, varivima i drugim jelima.