Za dvije osobe
Za tijesto:
120 g (1 šalica) slanutkova brašna
½ žličice mljevenog kima ili sjemenki kima (može i više ako želite)
½ žličice morske soli
1 prstohvat praha asafoetida, nije obavezno
1 žličica crnoga kima (Nigella sativa), nije obavezno
1 žličica dosha churna mješavine začina (recept je u knjizi na str. 247), nije obavezno
175 ml (3/4 šalice) vode
115 g (1 šalica) naribane tikvice, mrkve ili krastavca
1 žlica svježeg korijandra, fino nasjeckanog
6 žličica otopljenog kokosova ulja ili ghee maslaca
Za umak:
6 rajčica vrste šljivar, oparenih, oguljenih i bez sjemenki
3 - 4 češnja češnjaka, nakrupno nasjeckanih
1 žličica balzamičnog octa, možete dodati i više, prema ukusu
4 žličice morske soli
svježe samljeven crni papar
3 žličice ekstra djevičanskog maslinova ulja
Za aromatizirano maslinovo ulje:
1 šaka (oko 30 g) listića svježeg bosiljka
75 ml (1/3 šalice) ekstradjevičanskog maslinova ulja
1 prstohvat soli
Za posluživanje:
rikula i sir ricotta
Za tijesto, pomiješajte slanutkovo brašno, kim, sol, prah asafoetida, crni kim i dosha churna mješavinu začina (ako je koristite). Lagano dodajte vodu pa pjenjačom miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte naribano povrće i korijandar pa dobro promiješajte.
Stavite keramičku ili namašćenu tavu od lijevanog željeza na srednje jaku vatru. Ako je tava dovoljno zagrijana, voda bi odmah trebala ključati kad je poprskate kapljicama vode. Izlijte pola smjese na tavu i raširite je ravnomjerno po dnu, počevši od sredine, u spiralnim pokretima raširite je prema van do kruga promjera 22 cm.
Nakon otprilike 6 minuta tijesto će biti gotovo pečeno. Razmažite žličicu kokosova ulja po njegovoj površini. Pričekajte 30 sekundi pa preokrenite pudu pomoću tanke špatule. Pritisnite je lagano špatulom kako bi se ravnomjerno pekla. Preokrećite pudu tri, četiri puta u idućih 4, 5 minuta, dok ne postane hrskava i zlatnosmeđe boje s obje strane. Ponovite postupak s ostatkom smjese i ostavite pude sa strane dok ne bude vrijeme za posluživanje.
Za ulje aromatizirano bosiljkom, prelijte bosiljak maslinovim uljem – ovu mješavinu možete držati u hladnjaku tri dana. Važno je prije posluživanja ostaviti je na sobnoj temperaturi da se temperira.
Za umak, nakrupno narežite rajčice i stavite ih u blender, pa dodajte češnjak, balzamični ocat, sol i crni papar. Miksajte dok umak ne postane gladak i začinite ga prema svom ukusu. Kuhajte umak otprilike 8 minuta pa ga žlicom nanesite i izravnajte po pečenoj pudi. Na vrh stavite rikulu i ricottu pa sve prelijte uljem aromatiziranim bosiljkom.
Još jedan način pripreme je da sirovi umak izlijete na tijesto i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 °C i zapečete ga do željene teksture.
Pročitajte i: