za 4 šalice
7 cm korijena đumbira
2 ploda kardamoma (ili ½ žličice sjemenki)
750 ml punomasnoga mlijeka ili biljnoga mlijeka, prema želji (bademovo, zobeno, rižino)
250 ml slatkoga vrhnja ili vrhnja od zobi ili riže
80 g tamnog smeđega šećera (muscovado)
170 g tamne čokolade (70 posto kakaa)
Korijen đumbira ogulite i narežite na ploške. Stavite ih u manji lonac s kardamomom. Ulijte mlijeko i vrhnje pa umiješajte smeđi šećer. Kuhajte na srednje jakoj vatri, a kad zakipi, poklopite i maknite s vatre. Ostavite da odstoji 10-ak minuta kako bi se okusi proželi. Natrgajte ili narežite tamnu čokoladu pa je dodajte u tekućinu. Vratite na vatru i, neprestano miješajući, kuhajte još minutu-dvije kako bi se čokolada potpuno rastopila. Procijedite u šalice i poslužite vruće.
Vruća čokolada s đumbirom i kardamomom
Istočne kulture izuzetno cijene đumbir, a posebno se ističe njegova uloga u ajurvedskoj medicini koja ga naziva univerzalnim lijekom
Još iz kategorije