Kako oguliti kuhane kestene
Zarežite koru sirovih kestena i zatim ih ubacite u kipuću vodu na minutu-dvije. Procijedite ih i stavite u zamrzivač dok se ne zalede. Zaleđene kestene izvadite i ogulite, a zatim skuhajte.
500 g tagliatella
80 ml djevičanskog maslinovog ulja
10 velikih kuhanih oguljenih kestena
50 g očišćenih pistacija
3 sitno nasjeckanog češnja češnjaka
nekoliko zrna crvenog i crnog papra
stabljika celera
4 lista kadulje
žlica naribanog parmezana
Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. U međuvremenu na vrućem ulju vrlo kratko popržite usitnjeni češnjak, nasjeckanu stabljiku celera, kestene i pistaciju. Dodajte listove kadulje. Stavite tjesteninu u tavicu i dobro promiješajte sa sastojcima. Dodajte papar i parmezan.
Punjeni fazan (ZA 4 OSOBE)
50 dag miješanih gljiva
50 dag kuhanih i očišćenih kestena
češanj češnjaka
2 jušne žlice maslaca sa začinskim travama
1 dl vrhnja za kuhanje
žličica nasjeckanog vlasca
3 jušne žlice ulja
½ dl vinjaka
½ l kokošje juhe ili temeljca
sol, papar
Dan prije fazane natrljajte solju i stavite u hladnjak. Sutradan ih ispržite na ulju sa svih strana da dobiju boju. Izvadite ih pa na ulje na kojem su se pržili dodajte aromatizirani maslac. Kad se maslac zagrije, propirjajte gjive, a zatim dodajte 15 nasjeckanih kestena, malo vlasca, češnjak i vrhnje za kuhanje. Pirjajte 10-ak minuta. Ohlađenom smjesom napunite fazane i stavite ih u lonac, zalijte vinjakom pa nakon nekoliko minuta dodajte ½ l temeljca. Poklopite i pirjajte 45 minuta. Pri kraju dodajte ostatak kestena pa ostavite da lagano kuha 15-ak minuta. Gotove fazane razrežite i poslužite s nadjevom prelivenim umakom od pirjanja.
6 mesnih kobasica za pečenje
nasjeckani luk
manja naribana jabuka
10 dag pirea od kestena
10 dag krušnih mrvica
žumanjak
¼ žličice sitno nasjeckanog ružmarina
16 listova tanko narezanog špeka
2-3 lista kadulje
Začinjeno meso kobasica istisnite iz crijeva pa sve sastojke, osim špeka i kadulje, stavite u zdjelu. Rukama dobro promiješajte i formirajte osam okruglica, malo spljoštenih s gornje i donje strane. Na spljoštenu stranu stavite list kadulje i dijagonalno omotajte s 2 kriške špeka. Tako pripravljene okruglice stavite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva otprilike 30 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Jesenska krem juha (ZA 4 OSOBE)
3 žlice maslaca
stabljika celera
mrkva
glavica luka
½ žličice nasjeckanog češnjaka
list lovora
žlica nasjeckanog lista peršina
1 l temeljca ili juhe od piletine
¼ šalice slatkog vrhnja
¼ žličice papra
sol prema ukusu
U zdjeli zagrijte maslac. U blenderu usitnite celer, mrkvu i luk pa ih pirjajte na maslacu desetak minuta. U povrće dodajte, kestene, pileći temeljac, češnjak i lovor pa kad zakipi, poklopljeno kuhajte na laganoj vatri 45 minuta. Sve zajedno usitnite u blenderu dok ne dobijete kašastu teksturu. Tako usitnjeno povrće vratite u lonac u kojem se kuhala juha. Dodajte slatko vrhnje, sol i papar po ukusu, još jednom sve zajedno zagrijte i na kraju dodajte nasjeckani peršin.
20 dag šećera
5 žumanjaka
20 dag pasiranih kestena (350 g sirovih)
snijeg od 5 bjelanjaka
5 dag čokolade za kuhanje
2,5 dl slatkog vrhnja
U čvrsti snijeg od bjelanjaka umiješajte šećer. Na pari rastopite čokoladu i pomiješajte s malo hladne vode, a zatim umiješajte žumanjke i pasirane kuhane kestene. Smjesu ulijte u namašćeni i pošećereni kalup za puding pa kuhajte na pari 1 sat. Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.