Sastojci:

• 4 pšenične ili kukuruzne tortilje

• 1 žličica senfa (prema vašem ukusu)

• sir kačkavalj ili brie, narezan na tanke listiće

• 1 jabuka (slatko-kisela sorte, najbolje su modi, fuji, braeburn i jonagold)

• rikula

• svježe samljeveni papar

Priprema:

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Namažite polovinu tortilje senfom, zatim dodajte nekoliko listića sira. Kad se tava zagrije, stavite tortilju. Ulje vam neće trebati, ali obratite pažnju na temperaturu da se ne bi oštetio zaštitni sloj tave. Kad se sir tek počne topiti, poredajte nekoliko tankih kriški jabuka, a na jabuke stavite rikulu. Začinite svježim paprom iz mlinca.

Preklopite tortilju napola i malo je pritisnite. Pecite je oko dvije minute sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite tortilje odmah, dok su tople i hrskave. Nemojte ih pokrivati jer će omekšati i neće biti hrskave.

Dok pripremate ostale tortilje, vaš dom će ispuniti izazovni mirisi, pa čak ni siti gosti neće odoljeti iskušenju da barem kušaju ovaj meksički specijalitet.