stručak mladog luka
češanj češnjaka
100 g pancete
2 mrkve
manji celer
50 g slanutka ili boba
50 g bijelog graha
50 g leće
2 chorizo kobasice
1 dl bijelog vina
sol, papar
maslinovo ulje
1/2 l povrtnog temeljca
kukuruzni kruh

U srednje velikom loncu skuhajte bijeli grah, leću, slanutak ili bob. Kad su grahorice kuhane, procijedite ih i ostavite sa strane. Na maslinovom ulju pirjajte mladi luk, češnjak, mrkvu, celer i pancetu narezanu na kockice.
Kad sve omekša, prebacite u lonac za juhu, dodajte skuhani bijeli grah, leću, slanutak ili bob. Podlijte sve povrtnim temeljcem i promiješajte. Neka se kuha na laganoj vatri i nakon nekoliko minuta dodajte 1 dl bijelog vina i chorizo kobasice narezane na kolutiće.
Kušajte juhu i dodajte soli i papra te nekoliko kapi maslinova ulja. Poslužite u zdjelicama uz dvije kriške domaćeg kukuruznog kruha.