Sastojci:
- 2 ‒ 3 srednje velike tikvice
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 žlica balzamičnog octa
- 2 češnja češnjaka
- 2 prstohvata soli
Za umak:
- 150 g grčkog ili običnog jogurta
- 1 žlica maslinova ulja
- 2 žličice za'atar začina*
- 1 prstohvat soli
- malo svježe mljevenog papra
- malo nasitno naribane limunove korice
- maslinovo ulje za premazivanje tave
Priprema:
Najprije napravite umak: u zdjelici pjenjačom izmiješajte jogurt, maslinovo ulje i sol. Dodajte limunovu koricu, papar i za'atar pa sve još jednom dobro izmiješajte. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Tikvice operite i posušite (nemojte ih guliti) pa ih narežite na ploške debljine pola centimetra.
Zagrijte tavu, lagano je premažite uljem pa ravnomjerno, u jednom sloju rasporedite ploške tikvica i pecite ih 5 ‒ 6 minuta, dok se ne zazlate, potom ih okrenite i pecite ih još 4 ‒ 5 minuta s druge strane. Prvi dio pečenih tikvica prebacite u tanjur pa na isti način ispecite ostale. Kad ispečete sve tikvice, vratite ih u tavu i poklopite.
Napravite preljev: u šalici ili višoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, sol i balzamični ocat. Dodajte protisnuti češnjak, još jednom promiješajte pa prelijte po još toplim tikvicama. Lagano protresite tavu, poklopite i pustite da se tikvice mariniraju oko 10 minuta.
Na tanjur stavite 2 ‒ 3 žlice hladnog umaka od jogurta, dodajte grilane marinirane tikvice, po želji još malo pokapajte maslinovim uljem i pospite za'atarom. Poslužite kao toplo-hladno predjelo ili prilog uz glavno jelo.