Za 4 porcije

Gotovo za 65 minuta

Sastojci:

  • 2 žlice veganskog margarina
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 4 duguljaste glavice ljutike prerezane na pola pa nasjeckane
  • 3 velika bijela luka, prerezana na pola pa nasjeckana
  • 2 crvena luka, prerezana na pola pa nasjeckana
  • 3 žličice morske soli
  • crni papar
  • 1 žlica svježih listova timijana, i još malo za posluživanje
  • 2 žličice suhe kadulje
  • 1 žlica običnog (višenamjenskog) ili bezglutenskog brašna
  • 240 ml (1 šalica) suhog bijelog vina, prihvatljivog veganima
  • 35 ml (1 čašica) konjaka
  • 1 litra vrućeg povrtnog temeljca
  • 1 lovorov list
  • 1 grančica ružmarina
  • 4 – 6 kriški baguetta (najbolji je odabir jedan dan star kruh)
  • 1 režanj češnjaka
  • naribani veganski sir

Priprema:

Najprije stavite veliki lonac s teškim dnom na laganu vatru pa dodajte margarin i maslinovo ulje.

Kad se zagriju, dodajte lučice i luk zajedno sa soli, paprom, timijanom i kaduljom. Luk ostavite da pusti vodu i karamelizira se. Za to će vam trebati 15 – 20 minuta. Na početku će vam se činiti da ima previše luka, ali nakon nekog vremena ta će se količina smanjiti. Luk često miješajte.

Kad luk poprimi prekrasnu zlatnu boju, dodajte brašno i dobro ga promiješajte da prekrije luk. Minutu prokuhajte brašno prije nego što dodate bijelo vino i konjak. Tekućinu ostavite da zakipi prije nego što dodate vrući temeljac, lovorov list i ružmarin. Lonac poklopite i ostavite da kuha 15 – 20 minuta.

U pećnici uključite gril na najvišu temperaturu i ostavite da se zagrije.

Tostirajte kriške baguetta. Prerežite režanj češnjaka na pola i unutarnjom stranom polovica istrljajte kriške prepečenog baguetta s obje strane.

Uklonite lovorov list i ružmarin pa zaimačom ulijte juhu u tanjure ili zdjelice, a na vrh stavite po krišku ili dvije prepečenog baguetta tako da plutaju. Na svaku krišku stavite šaku naribanog veganskog sira. Posude poslažite na ravnu pliticu za pečenje i zatim stavite pod gril u pećnicu na dvije minute.

U trenutku kad se sir otopi i poprimi lijepu zlatnu boju, dodajte malo narezanog svježeg timijana, malo mljevenog papra te poslužite.