(za 6 okruglica)
ZA OKRUGLICE
15 g svježeg kvasca
2 žlice masti
500 g oštrog brašna
žličica soli
50 g šećera
75 g maslaca sobne temperature
2,5 dl toplog mlijeka
jaje
žumanjak
pekmez od šljiva za nadjev
mak za posipanje
ZA UMAK
750 ml mlijeka
1/3 vrećice praška za puding
3 žlice šećera
Pomiješajte brašno, sol, jaja, šećer i mast. U drugoj zdjeli umiješajte kvasac u toplo mlijeko.
Pomiješajte mlijeko i kvasac sa smjesom brašna, jaja, šećera, soli i masti pa na kraju dodajte maslac. Ako je smjesa ljepljiva, dodajte brašna.
Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom pa ga ostavite na toplom otprilike 1 sat da se digne (dok se ne udvostruči).
Tijesto podijelite na 6 komada pa oblikujte poluokrugle loptice (promjera otprilike 10-15 cm). Svaku okruglicu napunite pekmezom od šljiva, pažljivo je zatvorite i oblikujte. Okruglice stavite na dasku, pokrijte i ostavite 20-ak minuta.
Okruglice uronite u posoljenu kipuću vodu i poklopljene kuhajte 20-ak minuta. Izvadite ih na tanjur, obilno prelijte umakom od vanilije i pospite mljevenim makom.
Najjednostavniji način da pripremite umak od vanilije je da prema uputama proizvođača ukuhate puding od vanilije i samo povećate količinu mlijeka. Topli umak prelijte preko okruglica.