Sastojci: za punjenje od jagoda*
- 300g jagoda, prerezanih po pola
- 1/4 šalice (60ml) vode
- 1 velika žlica tapioka brašna (ili drugog škroba za zgušnjavanje) + 3 žlice vode
- Neobavezno: zaslađivač po želji, ako jagode nisu baš slatke (do 2 žlice)
Sastojci za tijesto (podloga i posip) - 100g bademovog brašna ili fino mljevenih blanširanih badema (poslužit će i neoguljeni mljeveni bademi)
- 60g zobenog brašna (možete i samo dobro samljeti zobene pahuljice)
- 60g zobenih pahuljica
- 1 velika žlica kokosovog brašna (pravog, ne kokos mrvica)
- prstohvat soli
- 3 velike žlice (30g) kokosovog šećera
- 2 kapi esencijalnog ulja limuna (ili naribane limunove korice)
- 70g otopljenog kokosovog ulja
- 2 velike žlice bademovog mlijeka (ili drugog biljnog napitka po želji)
Postupak pripreme
za punjenje od jagoda
1. U lončić stavite jagode i vodu pa kad zakuha smanjite plin.
2. U maloj zdjelici pomiješajte tapioku s vodom i malo (toplog) soka od kuhanih jagoda, pa tu smjesu polako ulijte natrag u lonca i dobro promiješajte, pa kuhajte 2-3 min dok se ne počne zgušnjavati.
3. Maknite s plina i ostavite da se ohladi.
za tijesto i priprema šnita…
1. Zagrijte pećnicu na 190C.
2. U većoj posudi pomiješajte brašna, zobene pahuljice, šećer i sol.
3. Dodajte kokosovo ulje, bademovo mlijeko i limunovu koricu (ulje).
4. Dobro promiješajte da se svi sastojci prožmu. Dobit ćete dosta vlažnu ali kompaktnu smjesu.
5. Pripremite posudu** koju ste obložili papirom za pečenje i na dno s prstima utisnite oko 2/3 smjese (kako biste napravili donju “koru”).
6. Stavite peći na 190C oko 10 minuta dok se malo ne zarumeni.
7. Pažljivo izvadite iz pećnice, rasporedite nadjev od jagoda i po njemu prstima namrvite posip od ostatka tijesta.
8. Vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 170C i pecite još 20-25 minuta, dok ne vidite da se posip (crumble) zarumenio a nadjev ukuhao.
9. Izvadite iz pećnice i ostavite barem pola sata da se ohladi prije rezanja.
Napomene:
*Umjesto jagoda, mrvičaste šnite možete napraviti s bilo kojim drugim bobicama (kupine, maline, borovnice), a vjerujem da bi i marelice bile fine u ovom receptu.
**Koristila sam dvije manje četvrtaste posude, dimenzija 15X10 cm, pa ako pečete u jednoj četvrtastoj, gledajte okvirno na dimenziju cca 30x20cm (ili malo manjoj, pa će biti deblje)
Izvor: culinary-postcards