Omiljene talijanske umake donosi nam Marina Brekalo, autorica knjige Veganski sirevi

Simboli talijanske kuhinje
Talijanski tamnozeleni umak za tjesteninu porijeklom iz Genove. Napravljen je od pinjola pomiješanih sa svježim bosiljkom, parmezanom ili sirom pecorino, češnjakom i maslinovim uljem. Crveni pesto radi se slično, ali ili s sušenom rajčicom, crvenom paprikom na žaru ili paprom.
Dobro znamo da se pesto umaci odlično slažu s tjesteninom, ali zašto ih ne biste iskušali sa sirom! Za lagani ljetni brunch ili zalogaj uz čašu vina, iskušajte sljubiti crveni i zeleni pesto s veganskim Kraljevskim sirem, prema receptu Marine Brekalo, autorice knjige Veganski sirevi (Planetopija).
Zeleni pesto
Sastojci:
- 2 šalice svježih listova bosiljka
- 1 šalica pinjola
- 8 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 2 manja češnja češnjaka
- 4 žlice prehrambenog kvasca
- 2 žličice limunova soka
- 1 žličica bijelog papra
- 1 žličica soli
Crveni pesto
Sastojci:
- 1 šalica sušenih rajčica
- 1 šalica pinjola
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 manji češanj češnjaka
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 1 žličica limunova soka
- 1 žličica bijelog papra
- 1 žličica soli
Postupak pripreme:
Postupak i za jedan i drugi pesto je isti.
Sve sastojke stavite u multipraktik ili drugu sjeckalicu sa zakrivljenim, tzv. S-rezačem, uz pulsno pokretanje. Obrađujte pesto dok ne dobijete teksturu koja vam odgovara.
Pesto pohranite u staklenku i čuvajte u hladnjaku do dva tjedna.