Simboli talijanske kuhinje

Talijanski tamnozeleni umak za tjesteninu porijeklom iz Genove. Napravljen je od pinjola pomiješanih sa svježim bosiljkom, parmezanom ili sirom pecorino, češnjakom i maslinovim uljem. Crveni pesto radi se slično, ali ili s sušenom rajčicom, crvenom paprikom na žaru ili paprom.

Dobro znamo da se pesto umaci odlično slažu s tjesteninom, ali zašto ih ne biste iskušali sa sirom! Za lagani ljetni brunch ili zalogaj uz čašu vina, iskušajte sljubiti crveni i zeleni pesto s veganskim Kraljevskim sirem, prema receptu Marine Brekalo, autorice knjige Veganski sirevi (Planetopija).

Zeleni pesto

Sastojci:

  • 2 šalice svježih listova bosiljka
  • 1 šalica pinjola
  • 8 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 2 manja češnja češnjaka
  • 4 žlice prehrambenog kvasca
  • 2 žličice limunova soka
  • 1 žličica bijelog papra
  • 1 žličica soli

Crveni pesto

Sastojci:

  • 1 šalica sušenih rajčica
  • 1 šalica pinjola
  • 5 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 1 manji češanj češnjaka
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 žličica limunova soka
  • 1 žličica bijelog papra
  • 1 žličica soli

Postupak pripreme:

Postupak i za jedan i drugi pesto je isti.

Sve sastojke stavite u multipraktik ili drugu sjeckalicu sa zakrivljenim, tzv. S-rezačem, uz pulsno pokretanje. Obrađujte pesto dok ne dobijete teksturu koja vam odgovara.

Pesto pohranite u staklenku i čuvajte u hladnjaku do dva tjedna.