1. Školjke

Kod pripreme morskih specijaliteta većina ljudi ne misli uvrstiti školjke. Međutim, one su prepune vitamina i minerala i izvrstan su izvor proteina. Također imaju pozitivna svojstva za prevenciju raka i čak povećavaju plodnost, iako znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako. 

Pripremite školjke pečenjem ili kuhanjem na pari. Zatim ih ubacite u juhe, salate ili na vrh pizze. Školjke možete jesti i sirove. Međutim, njihovo prethodno kuhanje najbolji je način za uklanjanje bakterija i sprječavanja bolesti. 

2. Tofu

Većina vegetarijanaca i vegana već zna za tofu, ali njihovi prijatelji koji vole meso možda su manje upoznati s ovim proizvodom od soje. Tofu ima mnogo skrivenih zdravstvenih blagodati jer sadrži nekoliko protuupalnih fitokemikalija i esencijalne aminokiseline. Također je vrijedan izvor biljnih bjelančevina, što ga čini izvrsnom alternativom mesu. 

Tofu dodajte bilo kojem jelu prženjem, pečenjem, pirjanjem ili od njega napravite pire. Možete ga jesti i sirova ako želite. Međutim, većina ljudi više voli hrskavi vanjski sloj i barem malo začina ili umaka. 

3. Gljive

Ne čini se da gljive imaju puno nutritivnih vrijednosti, a nekim ljudima smeta i njihov karakterističan zemljani okus. Međutim, gljive će vašem mozgu i tijelu dati mnogo dobroga. Umanjite rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, raka i bolesti srca dodavanjem šake gljiva u svoju prehranu svaki dan.

Pirjajte šampinjone i dodajte ih tostu od avokada, pljeskavicama, pomfritu i drugim jelima kako biste dobili okus umami i vitamin D. Ako ih stavite u salatu mogu podržati zdravlje gušterače jer su prepune antioksidansa, vitamina i minerala.

4. Ananas

Ananas je možda popularan, ali mnogi ljudi ne znaju koliko je ovo voće zdravo. Budući da ima malo kalorija i puno hranjivih sastojaka, ananas vam može pomoći da izgubite kilograme i imunološki sustav održite zdravim. Sadrži i antioksidanse koji se bore protiv bolesti i probavne enzime zvane bromelain, koji mogu olakšati probavu.

Dodajte ananas voćnim salatama, smoothiejima, pa čak i pizzi kako biste dobili zdravu količinu vitamina i minerala. Ili možete odabrati da popijete čašu potpuno prirodnog soka od ananasa kako biste ostvarili iste brojne pogodnosti.

5. Morske alge

Jesti alge izvrstan je način da povećate unos vitamina i minerala bez povećanja unosa kalorija. Ova hrana također može zaštititi vaše srce i promovirati zdravlje crijeva jer sadrži visoku razinu vlakana i antioksidansa.

Srećom postoji više vrsta morskih algi, što olakšava njihovo uvrštavanje u prehranu. Uživajte u morskim algama koristeći velike listove kao zamjenu za kruh ili tortilju. Možete ih dodati i juhama ili uživatisamostalno u međuobroku.

6. Drevne žitarice

Većina ljudi nije čula za drevne žitarice. Ipak, ova kategorija superhrane prepuna je hranjivih opcija poput pira, prosa i amaranta, a sve je to prilično jednostavno pripremiti i jesti. Sadrže i velike količine proteina, vlakana, kalija i omega-3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i raka.

Najčešći način pripreme drevnih žitarica je njihovo kuhanje. Koristite ih kao zamjenu za rižu ili kvinoju i dodajte ih u salate ili juhe. 

7. Sok od kiselih krastavaca

Svatko tko je ikad sokom od kiselih krastavaca liječio mamurluk, zna koliko moćan može biti. Ostaci soka na dnu staklenke sadrže elektrolite koji vam pomažu u rehidraciji nakon vježbanja - ili uživanja u previše alkohola. Dakle, iako sok od kiselih krastavaca nije hrana, on može učiniti čuda za vaše zdravlje.

Za najbolje rezultate odaberite kisele krastavce u octu i bez konzervansa. Zatim ga dodajte smoothiejima, preljevima za salate ili drugim sokovima. Ljubitelji kiselih krastavaca mogu sok piti i izravno iz staklenke. Međutim, nemojte pretjerati zbog velike količine natrija.

Najkorisnija hrana

Koliko je još hrane prepuno skrivenih zdravstvenih dobrobiti? Nije potrebno puno istraživanja da bi se shvatilo da su svježe, cjelovite namirnice najhranjivije i prema tome, najbolji izbor za vaš um i tijelo. U vašem trgovačkom centru pronađite ekološko voće i povrće i pokušajte izbjegavati pakiranu hranu. Potrudite se da vaši prehrambeni izbori budu oni u kojima ćete uživati i koji će vam donijeti najviše zdravstvenih dobrobiti.

Izvor: artofhealthyliving