U potrazi za zamjenskim sirem

Marina Brekalo poznata je po svojim slasnim radionicama kuhanja, IG profilu Brekalicious i divnim slatkim i slanim veganskim poslasticama, a sada je i autorica kuharice o veganskim sirevima, prve na domaćem tržištu. Zamišljena kao mala zbirka što na jednome mjestu okuplja recepte koje kao početnik svatko može napraviti od namirnica dostupnih u trgovinama zdrave hrane, Veganski sirevi donose tridesetak originalnih i raznovrsnih sireva s biljnim sastojcima – mozzarela, feta, ribanac, provalone, sirni namazi...

Ove divote možete jesti same ili ih kombinirati u raznim jelima, uz slasne dodatke, kao što su krekeri, baget, pesto, a Marina se pobrinula da i za njih imate recepte na jednome mjestu. Za raskošne fotografije koje daju jedinstven vizualni potpis i ovoga puta zaslužna je fotografkinja Maja Danica Pečanić koja s Planetopijom već dugi niz godina surađuje upravo na kuharicama.

 „Da mi je netko rekao kako ću jednom sretno i zdravo živjeti bez sira, zaista ne bih povjerovala u to. Kao i mnogima, u danima kada sam počela svoju prehranu organizirati bez mliječnih proizvoda, upravo je sir bio jedino što mi je nedostajalo. S vremenom sam polako počela zaboravljati bogatu teksturu i okus sira te nekoliko godina nisam ni pomišljala da tražim zamjenu za sir.

A kada sam krenula u avanturu veganskih sireva, to više nije bila potreba za zamjenom nego jednostavno istraživanje. Kako su me novi okusi i teksture oduševljavali, shvatila sam da nisam bila svjesna kakve se sve fantastične kombinacije mogu napraviti i kakvi se bogati okusi mogu izgraditi. Bacila sam se naglavce u tu priču, nisam zastajala, dala sam sebe i svoje vrijeme u istraživanje.“

'Kozji' sir od indijskih oraščića

Sastojci:

  • 2 šalice indijskih oraščića
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 2 žlice limunova soka
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 2 žlice mlijeka od indijskih oraščića
  • 1/2  žličice soli

Priprema:

Namačite indijske oraščiće 2 – 4 sata.

Uključite pećnicu na 100 °C.

Sve sastojke pomiješate i izblendajte nekoliko minuta, ovisno o jačini blendera. Trebate dobiti glatku homogenu smjesu. Sir stavite smjesta na masni papir i oblikujte po želji.

Stavite peći na 100 °C od 60 do 180 minuta, ovisno koliko želite da sir bude čvrst. Ako želite da bude čvršći, pecite ga dulje.

Idealan je u salatama, uz krekere i kao dio veganskih plata.

Meki sir u roli od badema i indijskih oraščića

Sastojci:

  • 1 šalica badema
  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 1/2 – 3/4  šalice bademova mlijeka
  • 3 žlice prehrambenog kvasca
  • 2 žlice limunova soka
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 žličice soli ili više, po ukusu

Dodaci za oblaganje sira:

suhi začini, mrvljeni papar, usitnjeni svježi začini, usitnjeno suho voće, usitnjeni orasi

Priprema:

Bademe namačite 12 sati, a indijske oraščiće 4 – 6 sati. Potom ih procijedite i dobro isperite pod mlazom vode te bademima uklonite kožicu.

Oguljene bademe, indijske oraščiće  i sve ostale sastojke stavite u blender i blendajte do kremaste teksture. Ukoliko je gotova smjesa mekana, ostavite je nekoliko sati u hladnjaku da se stisne kako biste je mogli lijepo rolati.

Odaberite dodatke za oblaganje sira, rasporedite ih po silikonskoj podlozi ili masnom papiru pa sir valjajte preko njih kako biste dobili lijep cilindrični oblik sira. Umotajte u foliju i ostavite u hladnjaku, najbolje preko noći ili barem nekoliko sati, da se dobro stisne.

Odličan je u sendvičima, na tostu, u salatama, kao namaz i umak te kao dio veganskih plata.

Kraljevski sir

Sastojci:

  • 2 šalice badema
  • 3 šalice vode
  • 2 kapsule probiotika
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 žličica soli
  • 1 recept za zeleni pesto
  • 1 recept za crveni pesto

Priprema:

Bademe namačite preko noći. Ujutro procijedite i dobro ih isperite pod mlazom vode te uklonite kožicu. Bademe stavite u blender sa svježom vodom i izblendajte u homogenu smjesu.

U kremu uspite probiotički prah iz kapsula i još kratko izblendajte sve zajedno, tek toliko da se sve poveže.

Prebacite u vrećicu za mlijeko ili gazu pa stavite u plastično ili keramičko cjedilo ispod kojeg je zdjelica u koju će se tijekom fermentacije cijediti višak tekućine. Na svežanj u cjedilu stavite uteg, čašu ili zdjelicu koje možete napuniti vodom. Sada počinje proces fermentacije koji traje 12 – 48 sati na sobnoj temperaturi. Svakih šest sati provjeravajte kako se razvijaju okus i miris tako da odmotate gazu i nemetalnom žlicom odvojite malo sira i jednostavno ga okusite.

Kad sir fermentira i poprimi kiselkasto oštar, ali svjež okus, pripremite kalup obložen folijom i izlijte trećinu sira, poravnajte pa stavite red crvenog pesta.

Možete koristiti cijelu količinu iz recepta za pesto, ako želite jači okus, ili samo dio. Na crveni pesto izlijte drugu trećinu sirne smjese pa prekrijte zelenim pestom. Možete opet staviti samo dio ili cijelu količinu zelenog pesta iz recepta. Preko zelenog pesta izlijte zadnju trećinu sira. Ja obično stavljam samo polovicu jedne i druge smjese pesta.

Gotovi sir prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku 24 sata da se dobro stisne. Nakon toga sir pažljivo odmotajte i prebacite na podlogu za posluživanje.

Prelijte s još malo maslinova ulja i ukrasite po želji.

Ovu kraljevsku kombinaciju čuvajte u hladnjaku dok je ne potrošite, a najdulje mjesec dana.