Simboli talijanske kuhinje
Talijanski tamnozeleni umak za tjesteninu porijeklom iz Genove. Napravljen je od pinjola pomiješanih sa svježim bosiljkom, parmezanom ili sirom pecorino, češnjakom i maslinovim uljem. Crveni pesto radi se slično, ali ili s sušenom rajčicom, crvenom paprikom na žaru ili paprom.
Dobro znamo da se pesto umaci odlično slažu s tjesteninom, ali zašto ih ne biste iskušali sa sirom! Za lagani ljetni brunch ili zalogaj uz čašu vina, iskušajte sljubiti crveni i zeleni pesto s veganskim Kraljevskim sirem, prema receptu Marine Brekalo, autorice knjige Veganski sirevi (Planetopija).
Zeleni pesto
Sastojci:
- 2 šalice svježih listova bosiljka
- 1 šalica pinjola
- 8 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 2 manja češnja češnjaka
- 4 žlice prehrambenog kvasca
- 2 žličice limunova soka
- 1 žličica bijelog papra
- 1 žličica soli
Crveni pesto
Sastojci:
- 1 šalica sušenih rajčica
- 1 šalica pinjola
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 manji češanj češnjaka
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 1 žličica limunova soka
- 1 žličica bijelog papra
- 1 žličica soli
Postupak pripreme:
Postupak i za jedan i drugi pesto je isti.
Sve sastojke stavite u multipraktik ili drugu sjeckalicu sa zakrivljenim, tzv. S-rezačem, uz pulsno pokretanje. Obrađujte pesto dok ne dobijete teksturu koja vam odgovara.
Pesto pohranite u staklenku i čuvajte u hladnjaku do dva tjedna.