MARINIRANI JANJEĆI BUT S UMAKOM OD METVICE

(za 4 osobe)
janjeći but od 2 kg

MARINADA
2 dl maslinova ulja
2 limuna, iscijeđen sok i fino naribana korica
8 češnjeva češnjaka
4 lista kadulje
žlica svježeg timijana
žličica papra u zrnu
žlica sjemenki korijandra
2-3 žlice soli

U mužaru istucite sjemenke korijandra, papar, listove kadulje i timijana te na kraju češnjak. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sok i koricu limuna, sol i sastojke koje ste usitnili u mužaru. Janjeći but stavite u zdjelu i dobro natrljate marinadom, a zatim zdjelu pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje jedan dan. Nakon toga meso stavite u lim za pečenje i pecite u pećnici na 180 stupnjeva najmanje 2 sata. Kad je pečeno, izvadite ga iz lima, pokrijte alu folijom i ostavite 10-ak minuta. Zatim ga narežite i polijte umakom od mente. Poslužite s kuskusom i povrćem.

UMAK OD METVICE
1/2 šalice svježih listova mente
žličica šećera u prahu
2 žlice jabučnog octa
2 žlice maslinova ulja
1/2 žličice ribane korice limuna

U blenderu usitnite mentu i dodajte ostale sastojke. Dobro ih pomiješajte i ostavite da umak odstoji.

PRILOG: KUSKUS S POVRĆEM, JABUKOM I NARANČOM

šalica kuskusa
2 šalice kipuće slane vode
10 dag mladih mahuna, skuhanih
1/2 naranče narezane na komadiće
Sok i korica 1/2 naranče
1/2 oguljene jabuke
žlica maslinovog ulja
papar

U posudi polijte kuskus slanom kipućom vodom i ostavite nekoliko minuta. U drugoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, sok, koricu i komadiće naranče te komadiće jabuke. Ako nije popio svu vodu, kuskus ocijedite. Pomiješajte voće s kuhanim mahunama i kuskusom, popaprite i ukrasite listovima mente. Poslužite kao prilog uz janjetinu.

torta
Kristina Lenard torta
TORTA S BIJELOM ČOKOLADOM I JAGODAMA

TIJESTO
3 velika jaja
85 g šećera
75 g oštrog brašna
50 ml otopljenog maslaca
žlica listića badema

KREMA OD JAGODA
3 lista želatine
30 dag jagoda
150 g mascarponea
1 dl jogurta
50 g šećera

KREMA OD BIJELE ČOKOLADE
500 g bijele čokolade
3 dl slatkog vrhnja

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite kalup za torte promjera 24 cm. Pjenasto umutite jaja sa šećerom, kuhačom umiješajte brašno pa na kraju dodajte otopljeni maslac (samo ga kratko umiješajte). Pola smjese za tijesto ulijte u pripremljeni kalup i pecite 15-20 minuta dok ne dobije zlatnožutu boju. Pri samom kraju pečenja smjesu pospite listićima badema i malo šećera u prahu. Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, ostavite nekoliko minuta da odstoji te ga premjestite na rešetku da se ohladi. Ponovite postupak s drugom polovinom smjese, no nju nemojte posuti listićima badema. Pečeno tijesto ostavite u kalupu dok se ne ohladi. Kad se ohladi, na tijesto ulijte kremu od jagoda, a zatim je lagano poklopite drugim dijelom tijesta. Ostavite u hladnjaku preko noći da se stisne.

KREMA OD JAGODA
Jagode usitnite u pire. Listove želatine namočite u hladnoj vodi dok se ne napuhnu, a zatim ih s malo kaše od jagoda zagrijte na laganoj vatri. Pireu dodajte šećer i dobro miješajte da se želatina otopi. Smjesu umiješajte u mascarpone i jogurt.

KREMA OD BIJELE ČOKOLADE
Kremu od bijele čokolade treba napraviti 5-6 sati unaprijed kako bi se stisnula. Razlomljenu čokoladu otopite na pari, dodajte slatko vrhnje i dobro promiješajte. Ostavite nekoliko sati da odstoji, a nakon toga njome premažite tortu koju ste izvadili iz kalupa.