Mlada janjetina za Uskrs, točnije jedan sočan butić, nahranit će svu silu dragih ljudi i bit će u skladu kako s blagdanom, tako i s godišnjim dobom. Ako niste znali, sada je najbolje vrijeme za, kako bi Joško rekao, „mumanje“ janjetine. Ljetna varijanta uz staru cestu do mora zgodna je više kao nostalgična posveta danima kada smo s roditeljima putovali na ljetovanje. Proljetni janjeći butić nešto što se ne propušta zbog kvalitete janjećega mesa koja je u ovo vrijeme u najreprezentativnijem izdanju.
Uz paštetu kao predjelo, puno salate, mlade krumpire, pečenu cikoriju i na kraju tart od dubrovačkih limuna – vaši će ukućani blistati od zadovoljstva poput svih koji su imali prilike kušati Joškov uskrsni meni. Vino koje se pilo uz predjela bila je vrhunska Lukačevićeva graševina lux, a s janjetinom pinot crni istoga vinara. Uz tart je niz grla kliznuo domaći viški prošek i savršeno zaokružio tu kiselo-slatku deliciju, odnosno kraj gozbe.

uskrs
Kristina Lenard uskrs
Pašteta od janjeće jetrice s džemom od suhih šljiva

700 g janjeće jetrice
1/2 glavice crvenog luka
sol
papar
15 ploški tanko narezane bijele slanine

ZA PUNJENJE
100 g suhih šljiva
cimet
klinčić
Zagrijte pećnicu na 180ºC.
Na sitno nasjeckajte janjeću jetricu i pola glavice luka. Na tavi dinstajte luk dok ne postane proziran i na njega bacite jetricu. Pospite prstohvatom soli i papra. Kad je jetrica pečena, stavite je sa strane. Uzmite kalup za kruh (kvadratni) i počnite ga oblagati ploškama slanine tako da vrhovi vire preko ruba kalupa. Tako ćete slaninu poslije moći presaviti preko paštete i potpuno je obložiti.
Skuhajte suhe šljive i začinite s malo cimeta i klinčića. Kuhajte ih dok potpuno ne omekšaju, odnosno dok se ne počnu pretvarati u smjesu nalik marmeladi. Izvadite cimet i klinčić i izmiksajte šljive štapnim mikserom.
U kalup, do pola, izlijte red jetrice, preko njega marmeladu od šljiva i kao gornji, završni sloj, još jedan red jetrice. Prekrijte sve vrhovima slanine.
U zagrijanu pećnicu položite posudu do pola napunjenu vodom, toliko veliku da u nju stane kalup s paštetom. Smjestite u nju kalup s paštetom i neka se peče 40-ak minuta. Izvadite kalup s paštetom i pustite da se ohladi. Kad se pašteta ohladi, izvadite je na tanjur i stavite u hladnjak. Poslužite je narezanu kao kolač, na malo sitnolisne salate poškropljene aceto balsamicom i uz prepečeni kruh. PageBreak

uskrs
Kristina Lenard uskrs
Janjeći but s cikorijom i mladim krumpirima

but mlade janjetine od 2 kg
6 cikorija
1 kg mladog krumpira
2 grančice ružmarina
2 tikvice
250 g mini rajčica
sol
papar
sok jednog limuna
2 velika ljubičasta luka
korijen celera
maslinovo ulje

Zagrijte pećnicu na 180°C.
But prije pečenja posolite, popaprite, prelijte sokom od limuna i maslinovim uljem i obložite grančicama ružmarina. Smjestite ga na rešetku pećnice. Ispod stavite posudu u koju ste prethodno stavili narezane tikvice, celer, luk i mini rajčice. Posuda mora biti tik ispod janjetine kako bi se sok iz mesa cijedio po povrću tijekom pečenja. Pecite ga na 180°C sat i pol. Dvadeset minuta prije nego što je but pečen ubacite prokuhani mladi krumpir i blanširanu cikoriju. Kad je sve gotovo, odvojite tikvice, mini rajčice i celer u posebnu posudu i zalijte sokom od pečenja. Izmiksajte štapnim mikserom i prokuhajte smjesu na laganoj vatri. Svakome gostu poslužite na tanjuru meso, krumpir i cikoriju i prelijte umakom.

Tart od limuna

TIJESTO
250 g oštrog brašna
125 g rastopljenog maslaca
125 g šećera u prahu
1 jaje
prstohvat soli
Zagrijte pećnicu na 150ºC.
U posudi miješajte maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jaje, brašno i sol. Mijesite tijesto dok ne postane jednolično i glatko. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite na 2 sata u hladnjak. Kad je ohlađeno, razvaljajte ga i smjestite u kalup za pite. Ostatak tijesta prstima razmjestite po rubovima kalupa. Stavite ga u pećnicu na 15 minuta. Izvadite ga i pripremite za punjenje, odnosno pustite da se malo ohladi.

KREMA
5 jaja
100 g šećera
sok od 3 limuna (po mogućnosti domaća ili organski uzgojena)
naribana korica od 3 limuna
250 g kiselog vrhnja
U posudi lagano miksajte jaja i šećer dok se šećer ne rastopi. Dodajte limunov sok, limunovu koricu i vrhnje. Miješajte dok se ne pretvori u gustu smjesu. Smjesu prelijte preko tijesta i sve zajedno stavite u pećnicu da se peče 30 minuta. Kad je gotovo, izvadite iz pećnice pustite da se ohladi i pospite šećerom u prahu. Poslužite narezano na kriške onoliko puta koliko gosti budu tražili, a to će sigurno biti više od jedanput jer riječ je o dubrovačkim limunima i stvarno slasnoj, osvježavajućoj poslastici.