(za 6 osoba)
Za ossobuco:
teleća koljenica od oko 2 kg, poprijeko narezana na deblje odreske zajedno s kosti
60 g brašna
2 manja luka
4 manje mrkve, sitno nasjeckane
¼ korijena celera, sitno
nasjeckanog
3 stabljike celera, sitno nasjeckane
4 češnja češnjaka
sol, papar
5 žlice maslinovog ulja
4 dl bijelog suhog vina
prstohvat listića majčine dušice
2 lista lovora
Za gremolatu:
naribana korica limuna
češanj češnjaka
2-3 žlice svježe nasjeckanog lista peršina
Za rižot sa šafranom:
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
2 žlice maslaca
žlica maslinovog ulja
500 g riže Arborio
3 prstohvata šafrana
3 žlice svježe naribanog parmezana
sol i papar
Meso posolite, uvaljajte u brašno i dobro otresite. U većoj tavi ili plićoj posudi s poklopcem zagrijte 3 žlice maslinova ulja pa popržite meso kratko sa svih strana. Meso izvadite, a u tavu dodajte malo vina kako biste je deglazirali i iskoristili fini zapečeni sloj. Kad se zapečeni sloj otopi, tekućinu dodajte u meso. Tavu, odnosno pliću posudu obrišite papirnatim ubrusom (ako se jako zapeklo, operite), a na ostatku maslinova ulja pirjajte dok ne omekša nasjeckani luk, mrkvu, češnjak, korijen i list celera. Povrće podlijevajte vinom. Kad povrće omekša, na njega složite komade mesa, tako da je kost okrenuta prema gore. Dodajte majčinu dušicu, listove lovora, papar, malo podlijte vinom, poklopite i stavite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva. Ostavite da se peče 2,5-3 sata, dok se meso ne odvaja od kostiju. Povremeno podlijte vinom i okrenite meso.
Kad je ossobuco gotov, pospe se gremolatom – mješavinom od ribane korice limuna, češnjem sitno nasjeckanog češnjaka i 2-3 žlice sitno nasjeckanog peršina. Ossobuco se najčešće poslužuje s rižotom od šafrana.
U većoj zdjeli zagrijte žlicu maslaca, dodajte žlicu ulja i rižu te je pirjajte nekoliko minuta miješajući. Dodajte šafran. Na umjerenoj vatri kuhajte rižot, dodajući malo po malo temeljca. Kad je riža al dente, sklonite je s vatre, dodajte žlicu maslaca, naribani parmezan, sol i papar. Promiješajte i ostavite poklopljeno nekoliko minuta prije posluživanja.