(za 4 osobe)
2 jabuke, oguljene i naribane
sok pola limuna
½ žličice ribane korice limuna
manji luk, sitno nasjeckan
350 g riže Arbrio ili Carnaroli
2 žlice maslaca
1 dl suhog bijelog vina
1 dl slatkog vrhnja
2 žlice ribanog parmezana
50 g očišćenih i tostiranih badema
½ litre povrtnog temeljca, malo slanijeg
sol i papar
Zagrijte široku posudu u kojoj ćete kuhati rižot, rastopite žlicu maslaca i na njemu propirjajte sitno nasjeckani luk. Kada luk omekša, dodajte naribane jabuke koje ste prethodno poprskali sokom od limuna kako ne bi potamnile te ribanu koricu limuna. U drugoj zdjeli rastopite ostatak maslaca i dodajte rižu. Rižu pirjajte nekoliko minuta pa dodajte blago zagrijano vino. Kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući. Kada vino ispari, dodajte luk i jabuke iz druge zdjele. Posolite i popaprite. Rižot kuhajte dalje stalno miješajući te dodajući malo po malo temeljca. Kad je riža al dente, ugasite vatru, dodajte slatko vrhnje, ribani parmezan i ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Na kraju rižot pospite tostiranim bademima.
Rižot od jabuka
Rižot od jabuka tradicionalni je recept talijanske pokrajine Friuli. Poseban okus daju mu jabuke granny smith
Još iz kategorije