(za 4 osobe)
2 jabuke, oguljene i naribane
sok pola limuna
½ žličice ribane korice limuna
manji luk, sitno nasjeckan
350 g riže Arbrio ili Carnaroli
2 žlice maslaca
1 dl suhog bijelog vina
1 dl slatkog vrhnja
2 žlice ribanog parmezana
50 g očišćenih i tostiranih badema
½ litre povrtnog temeljca, malo slanijeg
sol i papar

Zagrijte široku posudu u kojoj ćete kuhati rižot, rastopite žlicu maslaca i na njemu propirjajte sitno nasjeckani luk. Kada luk omekša, dodajte naribane jabuke koje ste prethodno poprskali sokom od limuna kako ne bi potamnile te ribanu koricu limuna. U drugoj zdjeli rastopite ostatak maslaca i dodajte rižu. Rižu pirjajte nekoliko minuta pa dodajte blago zagrijano vino. Kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući. Kada vino ispari, dodajte luk i jabuke iz druge zdjele. Posolite i popaprite. Rižot kuhajte dalje stalno miješajući te dodajući malo po malo temeljca. Kad je riža al dente, ugasite vatru, dodajte slatko vrhnje, ribani parmezan i ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Na kraju rižot pospite tostiranim bademima.