Rajčica, ta divna biljka čiji plodovi krase tanjure diljem svijeta, ima sjajnog predstavnika u Hrvatskoj koji već godinama zadivljuje sve ljubitelje ovog sočnog povrća. U rajskom vrtu u Svetoj Nedelji, vrijedni radnici uz pomoć 10 tisuća bumbara uzgajaju delikatesne rajčice –Rajska rajčice. Sa svojim raznolikim sortama, Rajska pruža nevjerojatno bogatstvo okusa i jedinstvenu gastronomsku avanturu u svakom zalogaju.
Bumblebee, Sunstream, Campary, Harmony, Kumato i Yoom – koju god Rajsku sortu izabrali pun i osvježavajući okus je zagarantiran. Uz brojne pozitivne učinke rajčica na naše zdravlje, istražili smo kako s njima u manje od sat vremena pripremiti dva ukusna jela.
Dobrobiti prehrane bogate rajčicama
Rajčice su dugo cijenjene zbog svog okusa i kulinarske svestranosti. Bogate su esencijalnim hranjivim tvarima, a znate li kojima?
• Najvrjedniji sastojak u rajčici je likopen, najsnažniji antioksidans za ljudski organizam koji štiti od brojnih bolesti, a naše ga tijelo ne proizvodi samostalno.
• Izvrstan su izvor vitamina C, antioksidansa koji jača imunološki sustav i potiče zdravlje kože.
• Rajčice su bogate vitaminom A, koji je vitalan za vid, rast kostiju i zdravlje stanica.
• Za zdravo srce i regulaciju krvnog tlaka, pomaže mineral kalij koji se također nalazi u rajčicama.
Jasno je zašto je važno odabrati kvalitetne i prirodne rajčice, poput Rajska rajčica. Jedino tako dobivamo najbolje od onoga što nam ova čudesna biljka može pružiti.
Pečene Rajska rajčice
Pečene rajčice sigurno su jedno od najjednostavnijih, a istovremeno ukusnih jela koje se može pripremiti. Sve što će vam trebati za ovaj recept su dva paketa Rajska Sunstream rajčica, maslinovo ulje, sol i papar te bosiljak. Zagrijte pećnicu na 190°C, a rajčice posložite u posudu za pečenje. Prelijte ih obilato maslinovim uljem, pazeći da budu dobro obložene.
Pospite solju i paprom po ukusu i ukrasite listićima svježeg bosiljka. Pecite rajčice oko 25 do 30 minuta ili dok ne omekšaju i blago se karameliziraju. Ove divne pečene rajčice poslužite kao prilog mesu s roštilja ili ih jednostavno sparite s preprženim kruhom. Uživajte
u rajskom okusu.
Galetta s Rajska rajčicama
Tko bi odbio kombinaciju pite i Rajska Bumblebee rajčica čiji je rezultat sočna galetta? Slatke Bumblebeeje prerežite na pola, poslažite na kuhinjske ubruse, posolite, ostavite 10 minuta da otpuste tekućinu te ih dodatno osušite ubrusom. Prhko lisnato tijesto izvaljajte na pleh obložen papirom za pečenje pa na njega rasporedite rajčice, mozzarellu narezanu na ploške i svježi bosiljak, ostavljajući rub tijesta prazan. Prelijte sve s malo maslinovog ulje i začinite solju i paprom. Nježno savijte rubove tijesta prema unutra i pecite 25 do 30
minuta. Narežite i poslužite ovu ukusnu galettu od rajčice kao lagani ručak ili večeru, savršenu za dijeljenje s prijateljima ili obitelji. Miris ljeta i okus raja na vašem tanjuru.