Voćne salate mogu se pripremiti kao hranjiv i ukusan ljetni doručak od samo nekoliko vrsta voća, s dodatkom prženih žitarica (crunch müsli), oraščića, javorova ili agavina sirupa i nekoliko kapi svježe iscijeđenog soka limete ili limuna.
Možete ga poslužiti nakon riblje večere kao osvježavajući desert sa sladoledom, kakvim voćnim likerom, rakijom, grand marnierom, portom ili gustom kremom od bijelog ili tamnog balzamičnog octa.
Ananasu savršeno pristaju listići svježe metvice i sladoled od kokosa ili limuna. Domaću, zrelu lubenicu ili dinju nije pak potrebno začiniti. Dovoljno ih je narezati i poslužiti u staklenim ili bijelim posudicama kako bi se istaknule boje toga slasnog voća. Zapravo, boje ljeta.
Savjet za kupnju lubenica i dinja: kada se kupuju lubenice, treba ih pomirisati, a onda i lagano kucnuti prstima po kori. Prvo, moraju mirisati, a drugo, zvuk mora biti zvonak. Kod lubenica je to posebno važno jer, ako ispunjavaju navedene uvjete, toliko su zrele da pucaju na pola kad ih se samo malo zareže.