Kad je riječ o božićnim kulinarskim majstorijama, štujem obiteljsku tradiciju i rituale.  Volim jela koja se pripremaju samo za Božić i time se vežu isključivo uz ovo doba godine, stoga na Badnjak uvijek pripremam ista jela. Ti se recepti u mojoj obitelji prenose s koljena na koljeno. Pripremali su ih moja baka i moja mama, a posljednjih je desetak godina došao red i na mene. Ipak, u njihov sam jelovnik unijela jednu slatku promjenu – čokoladnu tortu od rogača i naranče, a recept za njezinu pripremu darujem vam za Božić. Inspirirana je starom recepturom za dubrovački kolač, ali sam je tijekom godina pečenja i stalnih izmjena promijenila i prilagodila svojem ukusu. 

hrana
Maja Danica Pečanić hrana
Čokoladna torta od rogača i naranče

20 dag tamne čokolade (sa 60-70% udjela kakaa)
13 dag maslaca
10 jaja (najbolje domaća)
prstohvat morske soli
7 dag bijelog šećera
8 g (1 vrećica) bourbon vanilije
10 dag fino mljevenog rogača
1 žličica praška za pecivo
pekmez od marelica s visokim udjelom voća (u mom slučaju, pola kupina, pola marelica)
1 neprskana naranča, sok i naribana korica
Glazura
5 dag maslaca
12 dag tamne čokolade
Dekoracija
kakao s malim udjelom masti i komadići tamne čokolade za posipanje

Maslac i čokoladu otopite na pari. Odvojite žumanca od bjelanaca. Dobro izmiksajte snijeg od bjelanaca s prstohvatom soli. Izmiksajte žumanca, šećer i vaniliju. Maslac i čokoladu ohladite tako da budu sobne temperature te dodajte u smjesu od žumanaca, šećera i vanilije. Dodajte im sok i naribanu koricu od naranče, a potom mljeveni rogač i prašak za pecivo, nastavljajući miksati. Na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanaca dok ne dobijete homogenu smjesu. Stavite u pećnicu zagrijanu na 175 °C i pecite 40 minuta. Ostavite da se ohladi, prerežite i premažite pekmezom. Preklopite, premažite glazurom, a na kraju pospite kakaom i komadićima tamne čokolade.