Šalicu heljde prelijte s dosta vode i ostavite da stoji 24 sata. Ocijedite vodu od namakanja (bit će sluzava i to je normalno). Isperite i ocijedite. Prebacite heljdu u blender i dodajte oko pola šalice vode te sameljite do ujednačene smjese za palačinke. Dodajte još malo vode, ako je smjesa gusta. Smjesu prelijte u posudu i opet je ostavite na sobnoj temperaturi, poklopljenu, da stoji 12 sati ili dulje.
Prije pečenja palačinki, dodajte u smjesu 2-3 razmućena jaja, 1/2 šalice mlijeka (ili bademova mlijeka, ili vode) te prstohvat sode bikarbone i prstohvat soli. Ako ćete jesti slatke palačinke, možete dodati i malo burbon vanilije. Zagrijte ghee maslac, kokosovo ulje ili svinjsku mast u tavi za palačinke, pa pecite tanke ili deblje palačinke, prema ukusu.