Sastojci:

2 do 2 ½ šalice kuhane riže (ili ostatka jela od riže, npr. rižota)

2-3 kriške integralnoga kruha ili 1 ½ šalica krušnih mrvica

po želji 1 do 1 ½ šalica povrća (npr. mrkva, tikvice, luk…)

sol i svježe mljeven papar

začinsko bilje izboru: peršin, vlasac, majčina dušica…

3-4 žlice maslinova ulja za prženje

U veću zdjelu stavite kuhanu rižu. Kruh nekoliko minuta zapecite u tosteru ili na tavi pa ga mikserom usitnite u mrvice tako da dobijete oko 2 šalice mrvica (ili upotrijebite 1 ½ šalicu kupovnih krušnih mrvica). Mrvice pospite po riži. Ako dodajete povrće, nasitno ga narežite ili, još bolje, naribajte.

Posolite i popaprite te dodajte začinsko bilje po izboru, a zatim sve sastojke dobro promiješajte, najbolje rukama. (Ako je riža hladna, možete dodati malo vode ili povrtnog temeljca da se smjesa lakše poveže.)

Oblikujte popečke pa ih ispržite na zagrijanom ulju, po 2 minute sa svake strane. Popečke možete ispeći i u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva, po 10-ak minuta sa svake strane. Prije pečenja ih lagano nauljite.