Pola kilograma svježih šljiva bistrica (to su one ljubičaste) očistiti od koštica i razrezati na kockice. Na veliku tavu staviti ½ maslaca od 250 grama, i kad se otopi, ubaciti šljive. Pustiti da se krčkaju na laganoj vatri i puštaju sok. Dodati čašicu-dvije rakije, ruma ili konjaka, 1-2 vrećice vanilin šećera. Ako želimo malo kiseliji okus, ubaciti nekoliko komada limunove kore ili čašicu limunovog soka. Pustiti da se smekšaju i uguste. Za to vrijeme pripremiti kore (op. autora:najbolje ih je kupiti kod tete na Dolcu dolje, ulaz s trga, prvi kiosk zdesna; jednako su dobre one s jajima i one bez jaja; za tri štruce 9 kora). Premazati ih rastopljenim maslacem. Ako je nadjev prerijedak, ubaciti malo krušnih mrvica da se zgusne. Odvojiti po tri kore za štrucu – na rub gornje, zadnje kore uzdužno staviti smjesu i polako motati sve dok se ne napravi štruca. Položiti je u maslacem namašćenu tepsiju. I tako dok ih ne bude tri. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći dok kore ne požute.