Za 6 do 8 osoba, priprema 50 minuta

Sastojci:
• 2 šalice badema, tostiranih na suhoj travi
• 1 kg svježih jagoda, narezanih na četvrtine
• 1/3 šalice agavina sirupa / 3 žlice meda
• 1 ½ šalica suhih datulja / grožđica
• ½ šalice suhih marelica
• 2 prstohvata soli
• sok od 1 limuna
• 2 žlice hladno prešanog suncokretova ulja

Operite, očistite i narežite jagode na četvrtine (ako su veće) ili na polovine (ako su manje). Dodajte limunov sok, agavin sirup ili med, sol i ostavite u posudi da jagode odstoje 30-ak minuta dok pripremite biskvit. Na suhoj tavi i laganoj vatri tostirajte bademe, 10 do 15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i dok se ne počne širiti orašasti miris. Suhe marelice (ili grožđice ako radite tortu s grožđicama) namačite najmanje 30 minuta.

U sjeckalicu za arašide stavite bademe i sitno ih sameljite. U blenderu usitnite datulje ili grožđice i suhe marelice s malo vode. Ako imate jači blender, sve sastojke možete usitniti zajedno, i suho voće i bademe. Pomiješajte bademe i datulje u smjesu za sirovi biskvit. Nauljite kalup za torte (24 cm) suncokretovim uljem, stavite papir za pečenje pa smjesu ravnomjerno rasporedite po kalupu i usitnite ga prstima i žlicom da dobijete koru debljine oko 1 cm. Na koru (biskvit) posložite jagode.

Stavite u hladnjak da se hladi sat-dva prije posluživanja. Ako imate u vrtu ili na balkonu svježe začinsko bilje metvice, slobodno poslužite uz ovaj desert jer se okus i miris metvice odlično slaže s jedinstvenim okusom i mirisom jagoda i torti još više daje osvježavajuću notu.