Mislim da su vegetarijanstvo i veganstvo posljednjih nekoliko godina doživjeli renesansu i sada oni više nisu samo ishrana pojedinaca. Takav način života više nije alternativa, nego izbor, a moj je posao servirati im prekrasne i ukusne recepte koji će zadovoljiti njihove apetite. Kad sam počeo pisati ovu kuharicu, prije deset godina, vidjele su se samo naznake tog vala, a danas je situacija popuno drugačija. Ponekad je u životu potrebno čekati i biti strpljiv dok ne dođe pravo vrijeme za neke poteze i odluke - tvrdi poznati kuhar Jamie Oliver u svojoj novoj kuharici 'Povrće'.
U nastavku isprobajte njegov recept za veganske lazanje:
SLOJEVI TIJESTA, RASKOŠNI RAGU OD RAJČICA I CHIANTIJA, KREMASTI UMAK OD GLJIVA
ZA 6 PORCIJA
2 crvena luka
2 režnja češnjaka
2 mrkve
2 stabljike celera
2 grančice svježeg ružmarina
maslinovo ulje
1 žličica sušenog izmrvljenog čilija
100 ml veganskog vina Chianti
limenka zelene leće od 400 g
2 limenke kvalitetnih pelata od 400 g
1 kg različitih šumskih gljiva
4 pune žlice brašna
800 ml bademovog mlijeka
70 g veganskog sira cheddar
300 g listova tijesta za lazanje
½ svežnja svježe kadulje (15 g)
Oljuštite oba luka i češnjak, ogulite mrkve, odrežite krajeve celera, otrgnite listiće ružmarina, te sve sitno nasjeckajte. Na srednje jak plamen stavite veliku posudu, ulijte 2 žlice ulja, dodajte nasjeckano povrće i izmrvljeni čili, pa sve pržite 20 minuta ili dok malo ne požuti. Ulijte vino, pričekajte da malo provri i ishlapi, a onda dodajte leću (i tekućinu u kojoj se nalazi). Ubacite zgnječene pelate i 1 praznu limenku vode, pa neka se sve na laganom plamenu krčka 1 sat. Do savršenstva začinite morskom solju i crnim paprom.
Dok se povrće krčka, natrgajte gljive, stavite ih u veliku teflonsku tavu (po potrebi i u nekoliko tura), na suho ih pecite 5 minuta (tako će poprimiti onaj fini orašasti okus), zatim ih prebacite na kakav tanjur. Na brzinu obrišite tavu papirnatim ručnikom, ulijte u nju 4 žlice ulja i umiješajte brašno. Postupno počnite ulijevati bademovo mlijeko, usput sve mutite pjenjačom, neka lagano vrije 5 minuta da se malo zgusne, a onda umak ulijte u blender. Dodajte trećinu preprženih gljiva i 50 g sira, soli i papra, te sve glatko izmiksajte. Pećnicu zagrijte na 180 °C / plin na 4.
U keramičku posudu za pečenje veličine 25 cm x 35 cm stavite sloj umaka od rajčica, po njemu razbacajte nekoliko gljiva, prekrijte ih tijestom za lazanje te stavite 5 žlica kremastog umaka. Još tri puta ponovite slojeve, pripazite da vam na vrhu bude preostali kremasti umak i gljive. Na sve sad naribajte preostali sir. Otrgnite listiće kadulje, malo ih nauljite pa ih ugurajte u gornji sloj. Pecite na dnu pećnice 50 minuta ili dok površina lijepo ne požuti i po njoj se počnu pojavljivati mjehurići. Prije posluživanja neka lazanje 15 minuta odstoje. Uz njih će dobro doći i kakva jednostavna sezonska salata.
Šaka mladog špinata razbacana između slojeva uvijek je zgodan dodatak. Pripazite da upotrijebite vegansko tijesto za lazanje.
- KALORIJE
539 kcal - MASTI
20,2 g - ZASIĆENE MASTI
4,8 g - BJELANČEVINE
15,4 g - UGLJIKOHIDRATI
75 g - ŠEĆERI
12,8 g - SOL
1 g - VLAKNA
8 g