NAKON PREVIŠE SLATKOG I SLANOG, TREBA VAM DETOKS TANJURA? Krenite sa zelenim, donosimo 3 recepta

Ako i vas nije zaobišlo pretjerivanje u hrani i piću tijekom blagdanskih dana, krenite nježno u proces detoksikacije organizma. Donosimo vam 3 ukusna recepta koja će vam pomoći na tom putu

Shutterstock

Nakon što ste puno uživali u hrani ili piću, sljedećih ćete dana možda pomisliti da je dobra ideja preskočiti obroke, provesti sate na traci za trčanje ili se baviti nekom drugom ekstremnom aktivnošću kako biste 'popravili štetu'. Umjesto toga, usredotočite se na male, nježne promjene načina života koje će poboljšati vaše opće stanje. Vaše tijelo treba odmor kako bi se oporavilo, obnovilo i detoksiciralo. Pijte puno vode, ona je jedno od najvažnijih sredstava za čišćenje tijela i jednom dnevno pojedite kvalitetan, kuhani obrok. Evo prijedloga... 

Hrskava brokula

Stabljike brokule su jednako ukusne kao i svježi cvjetovi, stoga odbacite samo osušene vrhove. Neke deblje stabljike mogu biti vlaknaste - upotrijebite gulilicu kako biste uklonili vanjski sloj i otkrili nježnu jezgru. Kako biste lakše zapekli brokulu, provjerite je li suha prije nego je stavite u lim za pečenje. Na kraju, nemojte pretrpati lim. Brokula treba prostor za disanje i visoku temperaturu; slaganje u ravnomjernom sloju omogućuje izlazak pare, jamčeći  hrskave rubove, piše bonappetit.com

Sastojci (za 4 - 6 porcija): 

2 velike glavice brokule, narezane na veće komade s pričvršćenom peteljkom
5 žlica maslinovog ulja
sol
svježe mljeveni crni papar

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 230°. Stavite brokulu i ulje na lim za pečenje; začinite solju i paprom. Pecite dok ne omekšaju i ne porumene, 25-35 minuta.

Juha od piletine, riže i špinata

Ako želite da ova verzija klasične pileće juhe bude gušća, produžite vrijeme kuhanja za 10 do 15 minuta.

Sastojci (za 2- 4 porcije):

35 dkg pileća batka bez kože i kostiju
⅓ šalice riže s jasminom, isprana
4 režnja češnjaka, tanko narezanih
komadić đumbira, oguljeno, tanko narezan
2 manja batata, neoguljena, izrezana na kolutove
2 žlice svježeg soka od limuna
2 žlice umaka od soje
mladi špinat
sol
listovi peršina
crni papar

Priprema:

Zakuhajte piletinu, rižu, češnjak, đumbir i 5 šalica vode u velikom loncu. Dodajte veliki prstohvat soli. Smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte, nepoklopljeno i povremeno miješajući, dok riža ne nabubri, a piletina ne postane čvrsta, 10-12 minuta, piše bonappetit.com. Potom, dodajte krumpir u tavu i kuhajte na srednje niskoj vatri, još uvijek nepoklopljeno i povremeno miješajući, dok se juha ne zgusne, a krumpir i riža omekšaju, 15-20 minuta. Zadnju minutu kuhanja juhe, dodajte mladi špinat i promiješajte. Prebacite piletinu u zdjelu i isjeckajte je s 2 vilice, a zatim vratite u lonac. Umiješajte sok od limuna i soja umak; juhu kušajte i po potrebi posolite. Podijelite juhu u zdjelice. Pospite peršinom i paprom. 

Detoks juha

Sastojci (za 4 - 6 porcija): 

1 jušna žlica ekstradjevičanskog maslinova ili kokosova ulja
1 mali luk, nasjeckan
1 čajna žličica naribana đumbira
2 češnja češnjaka, zgnječena
1 stabljika celera, narezana
3 šalice narezane brokule, cvjetače i stabljika ½ korijena koromača, narezanog
1 čajna žličica soli
3 šalice vode
⅛ čajne žličice mljevena papra

Priprema:

Zagrijte ulje u loncu srednje veličine na srednjoj do jakoj vatri. Dodajte luk i đumbir pa pirjajte dok luk ne postane staklast. Dodajte češnjak, celer, brokulu, koromač i obilan prstohvat soli i nastavite pirjati još 2 minute. Dodajte vodu, ostatak soli i papar. Neka zavrije, a potom poklopite lonac, smanjite vatru i neka krčka 20 minuta. Stavite juhu u mikser i miksajte dok ne bude glatka i kremasta. Dodajte soli prema ukusu.

Izvor: Recept je preuzet iz knjige 'Plan za oporavak imunosti' dr. Susan Blum (Školska knjiga)