Snizite kolesterol na zdrav način: Ove 3 voćke blagotvorno će utjecati na vaše zdravlje

Bogate su vlaknima, zdravim mastima i antioksidansima, pomažu regulirati kolesterol i štite vaše srce. Redovita konzumacija može značajno pridonijeti vašem općem zdravlju i smanjiti rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti

Shutterstock

Visoka razina kolesterola, posebno LDL kolesterola, glavni je uzrok kardiovaskularnih bolesti. Kad se LDL kolesterol nakuplja na stjenkama arterija, stvara plak koji sužava krvne žile i otežava protok krvi. To može dovesti do ozbiljnih problema, poput srčanog udara ili moždanog udara. Smanjenjem razine kolesterola putem pravilne prehrane, značajno smanjujete rizik od tih bolesti i dugoročno štitite svoje zdravlje.

Jesen je idealno vrijeme za uživanje u sezonskim voćkama koje ne samo da su ukusne, već imaju i pozitivan učinak na vaše zdravlje, posebice kada je riječ o snižavanju kolesterola. Ako želite prirodno smanjiti razinu "lošeg" LDL kolesterola, uvrstite u svoju svakodnevnu prehranu ove jesenske voćke bogate su vlaknima, antioksidansima i hranjivim tvarima kojima podržavaju zdravlje srca. 

Jabuke: Vlakna i antioksidansi za zdrave arterije

Jabuke su izvor topivih vlakana, posebice pektina, koji se veže za kolesterol u crijevima i pomaže njegovom izlučivanju iz tijela. Ovo vlakno učinkovito smanjuje razinu LDL kolesterola, dok istovremeno ne utječe na "dobar" HDL kolesterol. Jabuke također sadrže polifenole, antioksidanse koji smanjuju oksidaciju LDL kolesterola, sprječavajući stvaranje plaka na stijenkama arterija.

Time jabuke doprinose očuvanju zdravlja krvnih žila i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Idealan su međuobrok - možete ih jesti svježe, ali i dodati u salate, smoothieje ili zapeći u pećnici s malo cimeta za zdrav desert. Također, jabuke možete kombinirati s orašastim plodovima ili jogurtom za dodatni unos proteina.

Kivi: Vitamin C i vlakna u borbi protiv kolesterola

Kivi je prava mala riznica vitamina i vlakana, a posebno se ističe visokim sadržajem vitamina C, moćnog antioksidansa koji pomaže u smanjenju kolesterola i sprječavanju oksidativnog stresa. Vlakna koja se nalaze u kiviju potiču probavu, pomažu u izlučivanju kolesterola i održavanju zdrave razine masnoća u krvi. Redovita konzumacija kivija pomaže u smanjenju triglicerida, još jednog oblika masnoća koji može negativno utjecati na zdravlje srca. 

Kruške: Snaga vlakana i flavonoida

Kruške su također odličan izvor topivih vlakana, koja, poput jabuka, smanjuju apsorpciju kolesterola u crijevima. Kruške sadrže i flavonoide, biljne spojeve koji imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje. Ovi spojevi pomažu u održavanju elastičnosti krvnih žila, čime se sprječava taloženje kolesterola na stijenke arterija.

Konzumacija krušaka doprinosi općem zdravlju srca i pomaže u reguliranju razine masnoća u krvi. Kruške su izvrsne svježe, ali i pečene, pogotovo kad se kombiniraju s orašastim plodovima i medom za zdravu slasticu. Također ih možete dodati u salate ili kombinirati sa sirom za bogat i ukusan međuobrok.

Dok kivi možete koristiti za salatu ili smoothie doručak, želite li se poigrati s okusima jeseni, donosimo vam recept s kruškama i jabukama koji spaja prirodnu slatkoću voća s proteinskim bogatstvom piletine, a jelo je bogato vlaknima, vitaminima i proteinima.

Shutterstock 

Sastojci:

  • 2 pileća fileta (oko 300 g)
  • 2 jabuke (po mogućnosti kisele sorte, poput Granny Smith)
  • 2 kruške
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica svježeg timijana (ili 1 žličica suhog)
  • 1 žlica svježeg ružmarina (ili 1 žličica suhog)
  • 1 žlica meda
  • Sok od 1 limuna
  • Sol i papar po ukusu
  • 1/2 šalice orašastih plodova (orah ili badem, po izboru)
  • Po želji: 50 g feta sira za dodatnu aromu

Jabuke i kruške operite, očistite i narežite na četvrtine ili ploške. Prelijte ih s malo limunovog soka kako bi zadržale svježinu i spriječili tamnjenje. Pileće filete premažite maslinovim uljem i začinite svježim timijanom, ružmarinom, solju i paprom. Koristite li  suhe začine, dobro ih utrljajte u meso. Zagrijte pećnicu na 200°C.

U veliku tavu ili lim za pečenje stavite piletinu i narezane jabuke i kruške. Prelijte voće s malo meda i preostalim limunovim sokom. Pecite piletinu i voće zajedno u pećnici oko 25-30 minuta, povremeno okrećući voće i piletinu kako bi se ravnomjerno ispekli. Voće bi trebalo omekšati, a piletina biti zlatno-smeđa i potpuno kuhana (unutarnja temperatura piletine trebala bi doseći 75°C). Pet minuta prije kraja pečenja dodajte orahe ili bademe kako bi se lagano tostirali i obogatili okus jela. Kada je jelo gotovo, izvadite iz pećnice i po želji pospite feta sirom za dodatni kontrast okusa. Piletinu poslužite s pečenim voćem i tostiranim orašastim plodovima.