Tikvice su bogate vitaminima, mineralima i biljnim spojevima. Osim toga, nude nekoliko zdravstvenih prednosti, u rasponu od poboljšane probave do manjeg rizika od srčanih bolesti, piše Healthline.

Evo zbog kojih 5 razloga treba jesti tikvice.

1. Bogate su mnogim hranjivim tvarima

Tikvice su bogate nekoliko vitamina, minerala i drugih korisnih biljnih spojeva.

Jedna šalica (223 grama) kuhanih tikvica daje:

  • Kalorije: 17
  • Proteini: 1 gram
  • Masti: manje od 1 grama
  • Ugljikohidrati: 3 grama
  • Šećer: 1 gram
  • Vlakna: 1 gram
  • Vitamin A: 40% referentnog dnevnog unosa (RDI)
  • Mangan: 16% RDI
  • Vitamin C: 14% RDI
  • Kalij: 13% RDI
  • Magnezij: 10% RDI
  • Vitamin K: 9% RDI
  • Folat: 8% RDI
  • Bakar: 8% RDI
  • Fosfor: 7% RDI
  • Vitamin B6: 7% RDI
  • Tiamin: 5% RDI

Također sadrži male količine željeza, kalcija, cinka i nekoliko B vitamina. Konkretno, njihov bogat sadržaj vitamina A može podržati vaš vid i imunološki sustav. Sirove tikvice nude sličan nutritivni profil kao i kuhane tikvice, ali s manje vitamina A i više vitamina C, hranjivog sastojka koji se kuhanjem smanjuje.

2. Visok udio antioksidansa

Tikvice su također bogate antioksidansima. Antioksidansi su korisni biljni spojevi koji štite vaše tijelo od oštećenja slobodnih radikala. Karotenoidi - poput luteina, zeaksantina i beta-karotena - posebno su bogati tikvicama. Oni mogu koristiti vašim očima, koži i srcu, kao i pružiti određenu zaštitu od određenih vrsta raka, poput raka prostate.

3. Mogu smanjiti razinu šećera u krvi

Tikvice mogu pomoći u snižavanju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. S 3 grama ugljikohidrata po kuhanoj šalici (232 grama), tikvice su odlična alternativa tjestenini za one koji žele smanjiti unos ugljikohidrata. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata može značajno sniziti razinu šećera u krvi i inzulina, a oboje može održati stabilnu razinu šećera u krvi i smanjiti potrebu za lijekovima kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Štoviše, vlakna iz tikvica pomažu stabilizirati šećer u krvi, sprječavajući nagli porast razine nakon jela. Prehrana bogata vlaknima iz voća i povrća - uključujući tikvice - dosljedno je povezana s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

4. Doprinose zdravoj probavi

Tikvice mogu potaknuti zdravu probavu na nekoliko načina. Za početak, bogate su vodom, koja može omekšati stolicu. Također sadrže i topiva i netopiva vlakna. Netopiva vlakna pomažu hrani da se lakše kreće kroz crijeva, dodatno smanjujući rizik od zatvora, a ova se dobrobit povećava ako u prehrani imate dovoljno tekućine.

Topiva su vlakna korisna za bakterije koje žive u vašim crijevima. Zauzvrat, te prijateljske bakterije proizvode masne kiseline kratkog lanca (SCFA) koje hrane vaše crijevne stanice.

5. Poboljšavaju zdravlje srca

Tikvice također mogu doprinijeti zdravlju srca, a njihov visok sadržaj vlakana mogao bi biti uvelike odgovoran. Opservacijske studije pokazuju da ljudi koji jedu više vlakana imaju manji rizik od srčanih bolesti.

Pektin, jedna vrsta topivih vlakana koja se nalazi u tikvicama, čini se posebno učinkovitim u smanjenju ukupne razine i razine "lošeg" LDL kolesterola. U pregledu 67 studija, konzumacija samo 2-10 grama topivih vlakana dnevno tijekom otprilike 1-2 mjeseca smanjila je, u prosjeku, ukupni kolesterol za 1,7 mg/dl i "loš" LDL kolesterol za 2,2 mg/dl.