Dodaci prehrani ponekad imaju suprotan učinak
Ako imate osjetljiv živčani sustav, znate koliko svakodnevica može biti naporna. Glasni zvukovi, nervozni ljudi i dnevne obaveze dovoljni su da se osjećate iscrpljeno već na početku dana. Da bi bilo još gore, dodaci prehrani koji bi nas trebali napuniti energijom – poput kave i energetskih napitaka – često imaju upravo suprotan učinak.
Bez kofeina osjećate se slabo i umorno, ali se od kofeina osjećate drhtavo, nervozno i nemirno.
Srećom, za ljude osjetljiva živčanog sustava postoje prirodni podizači energije koji vas istovremeno mogu napuniti energijom i nahraniti tijelo.
Što su prirodni podizači energije?
Često se radi o biljkama, cvijeću i začinima. Prirodni podizači energije mnogo su zdraviji od energetskih napitaka jer ne sadrže aditive i puni su vitamina, minerala i hranjivih tvari. Prerađeni napitci često uzrokuju nagli “pad energije“, dok su prirodni podizači energije puno nježniji i uravnoteženiji.
Primjerice, prema studiji iz 2015. godine, objavljenoj u časopisu International Journal of Health Sciences, energetski napitci imaju brojne štetne učinke na srce, metabolizam, crijeva, zube, mozak te potiču anksioznost. U nekim slučajevima čak izazivaju halucinacije, napadaje i nasilno ponašanje.
Osjetljivi ljudi imaju manju otpornost na kofein od osoba s otpornijim živčanim sustavom. Stoga trebaju biti na oprezu kada je riječ o dodacima prehrani.
6 prirodnih podizača energije za osjetljive ljude
1. Korijen biljke mace
Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korijena mace kako bi povećali njihovu snagu i izdržljivost.
Korijen biljke mace znanstvenici svrstavaju među adaptogene biljke, koje povećavaju tjelesnu izdržljivost i otpornost prema stresu, tjeskobi, traumi i iscrpljenosti.
Dobrobiti: Maca se smatra supernamirnicom, a osim što podiže razinu energije, ona se koristi i za povećanje plodnosti, kao afrodizijak i za uravnoteživanje hormona.
Kakva je okusa: Maca ima ugodan okus sličan sladu.
Razina kofeina: Maca ne sadrži kofein.
Vitamini i minerali: kalcij, fosfor, cink, magnezij, željezo, Vitamini B1, B2, B12, C i E
2. Yerba mate
Dobrobiti: Osim što podiže razinu energije, yerba mate obiluje antioksidansima, povećava mentalnu snagu, koncentraciju i jasnoću te tjelesnu izdržljivost. Potpomaže zdravlje srca, a može čak i pomoći kod mršavljenja jer produljuje osjećaj sitosti.
Kakva je okusa: Yerba mate je gorak poput kave, ali se može zasladiti biljnim zamjenama za šećer poput sirupa agave.
Razina kofeina: Yerba mate sadrži kofein te je jedna od najboljih zamjena za kavu jer nema gotovo nikakve negativne učinke na organizam.
Vitamini i minerali: Sadrži vitamine C, B1 i B2, te cink, krom, kalij, bakar, željezo i magnezij. Osim toga sadrži esencijalne aminokiseline i masne kiseline.
3. Sencha i matcha zeleni čaj
Dobrobiti: Povećava energiju, bogat je antioksidansima, stimulira mozak, snižava krvni tlak, regulira razinu šećera u krvi, djeluje protuupalno, ojačava zube, potiče mršavljenje i pomaže u prevenciji karcinoma.
Kakva je okusa: Sencha čaj je slatkastog, travnatog okusa.
Razina kofeina: Sencha sadrži kofein.
Vitamini i minerali: Sadrži tein, klorofil, flour, gama-aminobutirensku kiselinu, kalij, željezo, kalcij, mangan, folnu kiselinu i vitamin C, B2 i E.
Matcha zeleni čaj
Matcha je vrsta sitno mljevenog zelenog čaja koji se koristi u tradicionalnim kineskim i japanskim ritualima. U zen budizmu, matcha se priprema tijekom ceremonija i koristi se za razbuđivanje.
Dobrobiti: Matcha se opisuje kao “smirujući stimulans“ zbog mnoštva vitamina i minerala koje sadrži. Odlična je za detoksikaciju tijela, povećava razinu energije i tjelesnu izdržljivost, ojačava pamćenje, sprečava rak, usporava prerano starenje i održava srce zdravim zbog visoke razine antioksidansa.
Kakva je okusa: Matcha ima nježan, mliječan okus.
Razina kofeina: Matcha sadrži kofein.
Vitamini i minerali: U ovom zelenom prahu pronalazimo spojeve kao što su katehin, karotin, klorofil, polifenoli te mnoge vitamine poput vitamina A, B, C, E i K.
4. Ginko biloba
Dobrobiti: Ginko biloba na prirodan način potiče cirkulaciju i poboljšava iskoristivost kisika te tako povećava razinu energije, poboljšava koncentraciju i pamćenje. Ublažava simptome PMS-a, pomaže u liječenju glavobolje i migrene, kroničnog zujanja u ušima. Isto tako odličan je liječenje anksioznosti i depresije.
Kakva je okusa: Okus mu je slatkasto-gorkast. Neki njegov okus uspoređuju sa šljivom, a neki kažu da mu je okus orašast.
Razina kofeina: Ginko biloba ne sadrži kofein.
Vitamini i minerali: Bogat je aminokiselinama i flavonoidima.
5. Sirovi kakao
Dobrobiti: Sirovi kakao podiže razinu energije, prirodni je antidepresiv i potiče proizvodnju hormona sreće. Snižava krvni tlak, štiti živčani sustav, regulira razinu šećera i kolesterola u krvi, potiče pamćenje i koncentraciju te smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Kakva je okusa: Poput čokolade! Čisti kako je gorak pa ga možete zasladiti sirupom agave, kokosovim šećerom ili stevijom.
Razina kofeina: Sirovi kako sadrži kofein, no osobe osjetljive na kofein obično nemaju problema s kakaom.
Vitamini i minerali: Kakao ima 40 puta više antioksidansa od borovnica, te je najveći izvor željeza biljnog porijekla. Bogat je magnezijem, kalijem, cinkom, bakrom, manganom te vitaminima E, B1, B2, B3, B5 i B9.
6. Masala čaj
Dobrobiti: Povećava razinu energije, kontrolira težinu poticanjem metabolizma, održava budnost i koncentraciju, ublažava vrtoglavicu i mučninu povezanu s kretanjem, reducira stres i osnažuje imunitet.
Kakva je okusa: Masala čaj je jedan od najukusnijih prirodnih pojačivača energije slatkastog, egzotična okusa začina.
Razina kofeina: Sadrži mali udio kofeina.
Vitamini i minerali: Bogat je antioksidansima, kalijem, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom te vitaminima A, B, C, D, E i K.
Prirodni podizači energije najučinkovitiji su uz redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu i kvalitetnan san. Za osjetljive osobe holistički pristup zdravlju puno je bolji od posezanja za prerađenim stimulansima.
Izvor: lonerwolf.com