Dodaci prehrani ponekad imaju suprotan učinak

Ako imate osjetljiv živčani sustav, znate koliko svakodnevica može biti naporna. Glasni zvukovi, nervozni ljudi i dnevne obaveze dovoljni su da se osjećate iscrpljeno već na početku dana. Da bi bilo još gore, dodaci prehrani koji bi nas trebali napuniti energijom – poput kave i energetskih napitaka – često imaju upravo suprotan učinak.

Bez kofeina osjećate se slabo i umorno, ali se od kofeina osjećate drhtavo, nervozno i nemirno.

Kako kava zapravo djeluje na naš sustav

Srećom, za ljude osjetljiva živčanog sustava postoje prirodni podizači energije koji vas istovremeno mogu napuniti energijom i nahraniti tijelo.

Hipersenzibilnost - dar s kojim treba naučiti živjeti u modernom svijetu

Što su prirodni podizači energije?

Često se radi o biljkama, cvijeću i začinima. Prirodni podizači energije mnogo su zdraviji od energetskih napitaka jer ne sadrže aditive i puni su vitamina, minerala i hranjivih tvari. Prerađeni napitci često uzrokuju nagli “pad energije“, dok su prirodni podizači energije puno nježniji i uravnoteženiji.

Primjerice, prema studiji iz 2015. godine, objavljenoj u časopisu International Journal of Health Sciences, energetski napitci imaju brojne štetne učinke na srce, metabolizam, crijeva, zube, mozak te potiču anksioznost. U nekim slučajevima čak izazivaju halucinacije, napadaje i nasilno ponašanje.

Osjetljivi ljudi imaju manju otpornost na kofein od osoba s otpornijim živčanim sustavom. Stoga trebaju biti na oprezu kada je riječ o dodacima prehrani.

6 prirodnih podizača energije za osjetljive ljude

1. Korijen biljke mace

Maca (maka) može se uzimati u obliku praha koji umiješate u smoothie, ili kao čaj. Riječ je o biljci s područja Anda, teritorija današnje Bolivije i Perua, a raste na visini između 2.400 i 4.400 metara.

Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korijena mace kako bi povećali njihovu snagu i izdržljivost.

Korijen biljke mace znanstvenici svrstavaju među adaptogene biljke, koje povećavaju tjelesnu izdržljivost i otpornost prema stresu, tjeskobi, traumi i iscrpljenosti.

Maca prah - peruanski afrodizijak koji će vas razbuditi

Dobrobiti: Maca se smatra supernamirnicom, a osim što podiže razinu energije, ona se koristi i za povećanje plodnosti, kao afrodizijak i za uravnoteživanje hormona.

Kakva je okusa: Maca ima ugodan okus sličan sladu.

Razina kofeina: Maca ne sadrži kofein.

Vitamini i minerali: kalcij, fosfor, cink, magnezij, željezo, Vitamini B1, B2, B12, C i E

2. Yerba mate

Yerba mate potječe iz brazilskih, paragvajskih i argentinskih planina gdje je bere lokalno stanovništvo. Listovi i stabljike yerba mate siguran su stimulans živčanog sustava s tek nekoliko nuspojava i s vrlo velikim brojem prednosti.

Najbolji protualergijski čajevi

Dobrobiti: Osim što podiže razinu energije, yerba mate obiluje antioksidansima, povećava mentalnu snagu, koncentraciju i jasnoću te tjelesnu izdržljivost. Potpomaže zdravlje srca, a može čak i pomoći kod mršavljenja jer produljuje osjećaj sitosti.

Kakva je okusa: Yerba mate je gorak poput kave, ali se može zasladiti biljnim zamjenama za šećer poput sirupa agave.

Razina kofeina: Yerba mate sadrži kofein te je jedna od najboljih zamjena za kavu jer nema gotovo nikakve negativne učinke na organizam.

Vitamini i minerali: Sadrži vitamine C, B1 i B2, te cink, krom, kalij, bakar, željezo i magnezij. Osim toga sadrži esencijalne aminokiseline i masne kiseline.

3. Sencha i matcha zeleni čaj

Sencha je zeleni čaj smaragdne boje koji se uzgaja u Japanu. On je ujedno i najpopularniji čaj u Japanu, a priprema se kuhanjem cijelih listova u vrućoj vodi.

Dobrobiti: Povećava energiju, bogat je antioksidansima, stimulira mozak, snižava krvni tlak, regulira razinu šećera u krvi, djeluje protuupalno, ojačava zube, potiče mršavljenje i pomaže u prevenciji karcinoma.

Kakva je okusa: Sencha čaj je slatkastog, travnatog okusa.

Razina kofeina: Sencha sadrži kofein.

Vitamini i minerali: Sadrži tein, klorofil, flour, gama-aminobutirensku kiselinu, kalij, željezo, kalcij, mangan, folnu kiselinu i vitamin C, B2 i E.

Top 5 zamjena za kavu

Matcha zeleni čaj

Matcha je vrsta sitno mljevenog zelenog čaja koji se koristi u tradicionalnim kineskim i japanskim ritualima. U zen budizmu, matcha se priprema tijekom ceremonija i koristi se za razbuđivanje.

Matcha - zdravlje u boji žada

Dobrobiti: Matcha se opisuje kao “smirujući stimulans“ zbog mnoštva vitamina i minerala koje sadrži. Odlična je za detoksikaciju tijela, povećava razinu energije i tjelesnu izdržljivost, ojačava pamćenje, sprečava rak, usporava prerano starenje i održava srce zdravim zbog visoke razine antioksidansa.

Kakva je okusa: Matcha ima nježan, mliječan okus.

Razina kofeina: Matcha sadrži kofein.

Vitamini i minerali: U ovom zelenom prahu pronalazimo spojeve kao što su katehin, karotin, klorofil, polifenoli te mnoge vitamine poput vitamina A, B, C, E i K.

4. Ginko biloba

Ginko biloba se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi jako dugo. Drvo ginko bilobe jedno je od najstarijih na svijetu, postoji već 270 milijuna godina.

Ginko biloba

Dobrobiti: Ginko biloba na prirodan način potiče cirkulaciju i poboljšava iskoristivost kisika te tako povećava razinu energije, poboljšava koncentraciju i pamćenje. Ublažava simptome PMS-a, pomaže u liječenju glavobolje i migrene, kroničnog zujanja u ušima. Isto tako odličan je liječenje anksioznosti i depresije.

Kakva je okusa: Okus mu je slatkasto-gorkast. Neki njegov okus uspoređuju sa šljivom, a neki kažu da mu je okus orašast.

Razina kofeina: Ginko biloba ne sadrži kofein.

Vitamini i minerali: Bogat je aminokiselinama i flavonoidima.

5. Sirovi kakao

Sirovi kakao nije isto što i kakao u prahu koji se koristi za pripremu kolača. Sirovi kakao radi se od hladno prešanih sirovih zrna kakaa kako bi se zadržale sve hranjive tvari. S druge strane, kakao u prahu radi se od pečenih zrna kakaa koji na visokoj temperaturi gube hranjive tvari.

Dobrobiti: Sirovi kakao podiže razinu energije, prirodni je antidepresiv i potiče proizvodnju hormona sreće. Snižava krvni tlak, štiti živčani sustav, regulira razinu šećera i kolesterola u krvi, potiče pamćenje i koncentraciju te smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Zrna kakaa - 'pilule' protiv stresa i tjeskobe

Kakva je okusa: Poput čokolade! Čisti kako je gorak pa ga možete zasladiti sirupom agave, kokosovim šećerom ili stevijom.

Topla čokolada koja ima čarobne moći

Razina kofeina: Sirovi kako sadrži kofein, no osobe osjetljive na kofein obično nemaju problema s kakaom.

Vitamini i minerali: Kakao ima 40 puta više antioksidansa od borovnica, te je najveći izvor željeza biljnog porijekla. Bogat je magnezijem, kalijem, cinkom, bakrom, manganom te vitaminima E, B1, B2, B3, B5 i B9.

6. Masala čaj

Masala čaj ili samo chai mješavina je čaja porijeklom iz Indije. Sastoji se od cimeta, klinčića, đumbira, papra u zrnu, kardamoma i listića crnog čaja. Iako se tradicionalno priprema s mlijekom i šećerom, možete ga pripremiti i s vodom – jednako je ukusan.

Masala čaj

Dobrobiti: Povećava razinu energije, kontrolira težinu poticanjem metabolizma, održava budnost i koncentraciju, ublažava vrtoglavicu i mučninu povezanu s kretanjem, reducira stres i osnažuje imunitet.

Kakva je okusa: Masala čaj je jedan od najukusnijih prirodnih pojačivača energije slatkastog, egzotična okusa začina.

Razina kofeina: Sadrži mali udio kofeina.

Vitamini i minerali: Bogat je antioksidansima, kalijem, kalcijem, magnezijem, manganom, željezom te vitaminima A, B, C, D, E i K.

Prirodni podizači energije najučinkovitiji su uz redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu i kvalitetnan san. Za osjetljive osobe holistički pristup zdravlju puno je bolji od posezanja za prerađenim stimulansima.

Izvor: lonerwolf.com