Na što treba pripaziti

Aromatične, ljekovite i mirisne biljke oduvijek su bile saveznik ljudskog zdravlja i ljepote. Najčešće su se konzumirale u obliku čaja ili eteričnih ulja koja su se često, pogotovo kad je bila riječ o zdravstvenim tegobama, uzimala oralno. Pojava lijekova takvu konzumaciju biljaka gurnula je u drugi plan, no brojni naturopati zagovaraju povratak tradiciji te sve češće u svojim receptima, pogotovo za jednostavnije boljke, poput prehlade, mučnine, glavobolje i loše probave, preporučuju oralno konzumiranje eteričnih ulja.

Koja je razlika između francuske i engleske škole aromaterapije

Što se ne smije i tko ne smije?

Prije same konzumacije imajte na umu da su eterična ulja, iako potpuno prirodna esencija biljke, vrlo koncentrirane formule prirodnih aktivnih tvari. Zbog toga je potrebno voditi računa o eventualnim alergijama na pojedine tvari iz ulja (pogotovo ako pijete neke lijekove), a dobro je pripaziti i na podrijetlo, način dobivanja ulja i koncentraciju.

Također, ne preporučuje se dodavati eterična ulja u obroke za bebe te ih ne treba davati djeci mlađoj od pet godina, dojiljama i trudnicama, kao ni osjetljivim osobama sklonima alergijama. Ponekad se može pojaviti alergija upravo zbog nekog dodatnog sastojka koji je zalutao u eterično ulje prilikom njegova dobivanja, stoga koristite organska eterična ulja koja ne sadrže otrove iz zraka ili tla.

Ulja u enteričkim kapsulama

Ulja dozirajte umjereno, ukupno najviše dvije kapi nakon obroka za odraslu osobu (najviše šest kapi u jednom danu). Važno je eterično ulje pomiješati s nekim nosiocem – medom, maslinovim uljem, kockom šećera ili ga dodati varivu, smjesi ili napitku da ne bi jaka koncentracija ulja oštetila sluznicu grla. Na europskom tržištu već se dugo mogu nabaviti i eterična ulja za konzumaciju pakirana u enteričkim kapsulama, tj. onima koje se otapaju u crijevima.

Te kapsule pokazale su se praktičnim prirodnim „liječnicima“ u bilo kojoj situaciji jer su idealne za putovanje i zaposlene ljude koji nemaju vremena za kapanje i miješanje ulja u svom uredu. Najčešće se mogu nabaviti enteričke kapsule protiv prvih znakova prehlade, protiv putnih mučnina i probavnih tegoba te za smanjenje glavobolje i nadraženosti zbog svakodnevnog stresa.

Koliko kapi i kako?

Pripremate li ljekoviti pripravak sami, najbolje je koristiti eterična ulja pomiješana sa žlicom meda ili nakapana na kocku šećera koju je potom potrebno polako otapati u ustima. Pazite pri tome na doziranje jer se u početku preporučuje konzumirati jednu kap eteričnog ulja, a s vremenom, kada tolerancija poraste, najviše dvije kapi, i to nakon obroka. Ne ponavljajte postupak više od tri puta dnevno.

Ulja se mogu koristiti i u aromalampama (do osam kapi u lampici), kupkama (do 40 kapi), inhalacijom (do dvije kapi), za masažu (od osam do 10 kapi na 50 ml baznog ulja), a različite se vrste primjene mogu i kombinirati. Pri tome treba i dalje imati na umu da eterična ulja i udisanjem i masažom ulaze u naše tijelo pa bi moglo doći do velikog zasićenja prilikom unosa ulja. Nastojite ne kombinirati tretmane koji ukupno prelaze 40 kapi eteričnih ulja dnevno.

Popis zdravstvenih tegoba i eterična ulja koja ih ublažavaju

Protiv prehlade i hunjavice

U mnogim je slučajevima najbolje ulja birati uz pomoć aromaterapeuta, pri čemu se ulja mogu individualno dozirati i birati te odrediti njihova primjena. Primjerice, protiv prehlade i hunjavice bolji će se rezultati postići ako eterična ulja udišemo jer će ljekovite tvari iz njih odmah stići do upaljenoga grla, sinusa i sluznice nosa. U toj kombinaciji eukaliptus će dodatno pomoći ako kapnete jednu kap njegova eteričnog ulja u mlaki čaj s medom (minimalno 500 ml čaja).

Eterično ulje eukaliptusa pomaže izbaciti veće količine sluzi iz dišnih putova, a također ima i snažno antivirusno djelovanje pa je idealan za tretiranje dugotrajne i uporne prehlade ili gripe. Eterično ulje čajevca je, zahvaljujući tvari terpinen-4-ol, snažan antivirusni i antibakterijski dodatak.

Protiv jake grlobolje dobro je jednom dnevno na četkicu za pranje zuba kapnuti jednu kap čajevca i potom normalno oprati zube. Čajevac će dezinficirati usnu šupljinu i blagotvorno djelovati na upaljene mandule koje će već nakon početnih primjena biti manje crvene i nadražene.

I probavnih tegoba

Svih probavnih smetnji brže se rješavamo ako eterična ulja progutamo jer tako brže potiču lučenje probavnih sokova i eliminaciju neželjenih toksina koji uzrokuju tegobe. U tome je favorit paprena metvica koja sadrži mentol, izrazito blagotvoran kad imate problema s probavljanjem teške i masne hrane. Druga dva velika saveznika su đumbir, koji sadrži snažnu protuupalnu i regenerirajuću tvar zingiberen, i koromač.

Oni također potiču probavu, uravnotežuju bakterijsku floru u crijevima te smanjuju nadutost i nadražen želudac zbog vožnje ili većih fizičkih naprezanja. I na kraju, ali ne manje važna, je kamilica. Eterična ulja njemačke i rimske kamilice snažni su spazmolitici i djeluju protuupalno.

Giht i jetrene tegobe

Mnoštvo aktivnih tvari iz eteričnih ulja djelotvorno je protiv niza drugih oboljenja. Prilikom tretiranja gihta, primjerice, kao najbolja pokazala su se eterična ulja korijandra, ružmarina (kemotip verbenon) i timijana, koja se ili konzumiraju ili se nanose na osjetljiva mjesta u obliku obloga (u 1 litru vode nakapa se maksimalno 15 kapi eteričnog ulja, namoči se krpica ili ručnik, ocijedi i kao oblog se stavlja na bolno mjesto nekoliko puta dnevno po 10-ak minuta).

Tvar 1,8-cineol iz korijandra pomaže protiv oslabljenog rada jetara (zadatak mu je razgraditi kristale mokraćne kiseline koji se oboljelima od gihta talože oko zglobova), tvar timol iz eteričnog ulja timijana ubrzava izmjenu tvari i smanjuje upalu zglobova koja nastaje uslijed gihta. Alfa-pinen iz eteričnog ulja ružmarina potiče cirkulaciju i tako ubrzava izmjenu tvari i smanjenje otekline.

Važno je napomenuti da se eterično ulje timijana ne preporučuje inhalirati zbog velike mogućnosti nastanka iritacija, a oralno uzimanje dopušteno je samo u već spomenutim enteričkim kapsulama. Zglobovi zahvaćeni gihtom mogu se i lagano masirati, i to otopinom od 50 ml baznog ulja i maksimalno 10 kapi eteričnih ulja.

Urinoinfekcije

Za infekcije mokraćnog sustava najbolje je kombinirati pijenje eteričnih ulja uz velike količine čaja i vode te tople kupke koje će pomoći da se dodatno razrijede sluz i nakupljeni toksini u mokraćnim putovima, koji će zajedno s mokraćom biti izbačeni iz tijela. Tvari iz eteričnih ulja pomoći će da ne nastanu dodatne infekcije i da se cijelo intimno područje dodatno očisti od virusa i bakterija. Tvar anetol iz koromača ublažava infekcije i grčeve, tvar terpinen-4-ol iz čajevca pokazala se odličnom protiv gljivica i infekcija, a linalol iz eteričnog ulja lavande smanjuje crvenilo i peckanje koje nastaje prilikom mokrenja.

Bolovi u mišićima mogu se ublažiti konzumacijom eteričnog ulja grejpa koje je, zahvaljujući tvarima limonenu i citronelalu, blag diuretik i limfotonik pa smanjuje otečenost tijela i potiče cirkulaciju. Eterično ulje limuna također sadrži tvar limonen i ima ista svojstva kao i eterično ulje grejpa, no sadrži i tvar beta-pinen, koja smanjuje osjetljivost i pojavu kapilara koje često nastaju upravo kod ljudi s tegobama otežane cirkulacije, bolnih mišića i težine u nogama.

Protiv napetosti

Smirenje je najlakše postići primjenom kombinacije kupke, masaže, aromalampe i oralnog uzimanja eteričnih ulja. Eterična ulja lavande i mažurana pokazala su se kao moćni saveznici u borbi protiv napetosti. Zahvaljujući tvarima linalolu, cineolu i alfa-terpineolu, eterično ulje lavande je blag sedativ, hipotenziv (snižava krvni tlak) i analgetik pa smiruje nervozu, nesanicu i tjeskobu. Mažuran, pak, snižava krvni tlak, ublažava tahikardiju, nervozu i stres.

Za dobro raspoloženje

Depresija i loše raspoloženje često se pogoršavaju u zimskim, tmurnim danima koje prate magle i kiše. Citrusna eterična ulja, poput slatke naranče, limuna i grejpa, podići će raspoloženje zahvaljujući tvari limonenu, koji sva tri ulja sadrže u visokom postotku. Navedena eterična ulja registrirana su u Europskoj uniji kao prirodni začinski ekstrakti za hranu i mogu se konzumirati u umjerenim količinama koje smo već naveli. Osim što poboljšavaju probavu, djeluju i na stvaranje hormona sreće – dopamina i serotonina.

Uzroci glavobolja mogu biti razni – od preopterećenosti i prehlade do ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Ipak, dokazano je da je današnjim glavoboljama najčešći uzrok stres pa je takve vrste glavobolja najbolje tretirati masažom, ali i konzumiranjem eteričnih ulja lavande i kadulje, bogatima alkoholima i fenolima, te paprene metvice, koja će pridonijeti otpuštanju mentalne i mišićne napetosti.

Eterična ulja u kulinarstvu - koja se ulja dodaju u koja jela