Eterično ulje - sačuvana duša biljke

Eterična ulja smatraju se sačuvanom dušom biljke jer sadrže sve ono što neku biljku čini ljekovitom i učinkovitom u tretiranju raznih problema s kojima se svakodnevno suočavamo, bilo da je riječ o onima vezanim uz ljepotu, svakodnevnu njegu, emocije, zdravlje, psihu ili duhovni rast.

Eterična ulja koja se koriste u aromaterapiji čista su esencija biljke i može se sa sigurnošću reći da djeluju kao lijek, koji, ako se koristi razumno i namjenski, može popraviti zdravlje i psihu čovjeka.

Eterična ulja djeluju na čovjeka na više razina – fizičkoj, psihičkoj, mentalnoj i duhovnoj – te mogu popraviti imunitet i ubrzati metabolizam, ublažiti bolesti kože, utješiti nas i smiriti, čak dovesti do duhovnih spoznaja. Zbog toga su se često i koristila u brojnim duhovnim praksama; molitvi i meditaciji.

Pomažu na fizičkoj, psihičkoj, mentalnoj i duhovnoj razini

Kaže se da eterična ulja sadrže vlastitu inteligenciju i djeluju tako što nam pomažu na svim navedenim razinama, bili mi toga svjesni ili ne. Na primjer, eterično ulje lavande odlično je protiv upala na koži i jedno je od rijetkih koje se može nanijeti direktno na opekline od vatre ili sunca. Isto to ulje smiruje, dobro djeluje na san ako se kapne samo jedna kap na jastuk te pruža utjehu, poput majčine, ako se udiše putem aromalampe.

Međutim, ovo je samo jedan mali segment o djelovanju eteričnih ulja. Ako ih želimo učiniti dijelom svoje duhovne prakse, moramo znati koja ulja koristiti i koje poruke ili promjene želimo polučiti njihovom upotrebom. Za to je najbolje slijediti naš mali duhovni vodič o energetskom djelovanju i duhovnim porukama eteričnih ulja.

BERGAMOT

(Citrus bergamia)
Ima vodeću terapeutsku vrijednost zahvaljujući svom utjecaju na živčani sustav. Duboko umirujuće i blago tonizirajuće djelovanje doprinosi njegovoj sposobnosti da otpusti depresiju, strah i tjeskobu. Ulje bergamota idealno je za meditaciju i jogu jer preusmjerava energiju od neproduktivnog, prisilnog ponašanja prema kreativnosti te nam pomaže da ponovo otkrijemo spontanost i optimizam.

Poruka bergamota: Povjerenje nam poboljšava život i otvara nove mogućnosti.

Afirmacija: Tišina u meni pomaže mi da jasnije sagledavam svoj život i njegove opcije.

Kako koristiti eterična ulja?

Kad je riječ o duhovnoj praksi, eterična ulja najbolje pokazuju svoje kvalitete inhalacijom i difuzijom u prostoru. Najjednostavniji način inhalacije odabranog eteričnog ulja jest da se jedna kap odabranog ulja nakapa na papirnatu maramicu. Maramicu zatim treba prinijeti nosnicama te udisati u pravilnim razmacima: tako da se broji do sedam dok se udiše na nos i isto toliko dok se izdiše.

Eterična ulja mogu se koristiti i u aromalampama i difuzorima da bi se postigla umirujuća i mirisna atmosfera u prostoru za duhovni rad. Može se kombinirati više ulja, ovisno o željenom učinku i osobnim preferencijama, no koncentracija ne bi trebala prelaziti 15 kapi po aromalampi i 25 kapi po difuzoru.

Mješavina za meditaciju
(3 - 5 kapi)
- sandal
- vetiver
- cedar
- bergamot
- bijeli bor

Mješavina za molitvu
(3 - 5 kapi)
- tamjan
- kamfor
- cimet
- naranča
- klinčić

Mješavina za jogu, opuštanje i vizualizaciju
(3 - 5 kapi)
- lavanda
- limun
- mandarina
- čajevac
- ružmarin