LAVANDA (Lavandula officinalis) Eterično ulje lavande jedna je od najranije upotrebljavanih esencija. Već smo spomenuli njegovo antiseptično djelovanje, ali je pozitivno djelovanje na živčani sustav razlog zašto je i jedno od najtraženijih ulja danas. Ima snažan, cvjetni, umirujući miris.

Indikacije: Napetost, glavobolja i migrena, depresija, lupanje srca, nagle promjene raspoloženja, histerija, akutni stres i nesanica. Najdragocjenije svojstvo ovog ulja njegova je sposobnost uspostavljanja poljuljane fizičke i psihičke ravnoteže. Ujedno, ono je i jedino ulje koje se može nerazblaženo nanijeti na kožu, pa ga možemo koristiti kao lijek za prvu pomoć. U trenucima razdražljivosti, pretjerane uzbuđenosti ili nemira dovoljno je malo ulja utrljati na sljepoočnice ili udisati miris ulja lavande koje smo utrljali u šake i ubrzo ćemo osjetiti sedativni efekt.

TAMJAN (Boswellia carterii) Ima karakterističan drvenast miris i pomalo podsjeća na limun. Nekad je njegova cijena bila istovjetna cijeni zlata.

Indikacije: Umanjuje simptome kroničnog stresa, briše negativne emocije, poboljšava kvalitetu sna i podiže kognitivne sposobnosti. Tamjan usporava i produbljuje disanje te brzo dovodi do osjećaja smirenosti, pa je pogodno za korištenje tijekom molitve i meditacije.

BOSILJAK (Ocimum basilicum) Ovo je ulje žute boje, ugodnog mirisa, sličnog tamjanu, ali toplijeg.

Indikacije: Glavobolje i migrene, strahovi, depresija, histerija, nesanica, nedostatak koncentracije, apatija, fizički i umni zamor.

KAMILICA (Matricaria chamomilla) Ima osvježavajući miris i plave je boje. Njegovoj popularnosti doprinijelo je otkriće sastojka azulena, stvorenog prilikom destilacije, koji ima izuzetno antiupalno djelovanje.

Indikacije: Razdražljivost, histerija, nesanica, klimakterij i prateće tegobe, depresija i glavobolja. Djeluje sedativno i antidepresivno te ublažava bolove u mišićima.

TIMIJAN (MAJČINA DUŠICA) (Thymus vulgaris) Slatkog je i svježeg, „zelenog“ mirisa. U mnogim književnim djelima opjevan je rajski miris timijana. Naziv mu potječe od grčke riječi thýmon, što znači: odvažan. Rimski vojnici kupali su se u vodi s dodatkom timijana kako bi postali srčaniji. Stimulativno djeluje na tijelo i psihu te poboljšava pamćenje.

Indikacije: Umor, veliki psihički zamor, nesanica, strahovi, depresija, hipotenzija, ­neurastenija.

KADULJA (Salvia officinalis) Ovo ulje žute boje svježeg je prodornog i intenzivnog mirisa. Jedno je od skupljih eteričnih ulja.

Indikacije: Napetost, tegobe povezane s menopauzom, tenzije i bolovi u mišićima. Pojačava koncentraciju i bistri misli.

NARANČA, LIMUN I GREJP Ova su eterična ulja izuzetno ugodna mirisa. Svojom aromom donose radost, harmoniju i kreativnost. Djeluju antidepresivno, uravnotežuju lučenje hormona i poboljšavaju cirkulaciju.

NARANČA (Citrus aurantium dulcis) Jača samopouzdanje i podiže duhovni aspekt bića.

GREJP (Citrus paradisi) Smanjuje potrebu za slatkišima. Preporučuje se za primjenu kod anksioznosti, depresije i Alzheimerove bolesti.

LIMUN (Citrus limonum) Indiciran je kod napetosti, psihičkog zamora i strahova.

NEROLI (Citrus aurantium sub. amara) Jedan je od najljepših mirisa u aromaterapiji. Često se zamjenjuje uljima bergamota i petit graina (gorke naranče) jer je vrlo skupo.
Indikacije: Depresija, strahovi, histerija, panika, stanje šoka, nesanica i napetost.

MAŽURAN (Origanum majorana) Ovo je ulje slatkog i toplog mirisa, žućkaste boje. Djeluje sedativno, analgetski i uspavljujuće. Ublažava osjećaj tuge i usamljenosti.
Indikacije: Tjeskoba, napetost, psihička tromost, razdražljivost i histerija.

METVICA (Mentha piperita) Ima lagan, osvježavajuć miris. Otklanja psihički umor, ublažava stanje šoka i napetosti te djeluje antidepresivno.

YLANG-YLANG (Cananga odorata) Ovo je ulje lijepog, cvjetnog mirisa koje ublažava anksioznost i depresivno raspoloženje. Uravnotežuje energiju organizma, filtrira negativne emocije i potiče duhovni rast.

KOPAIFERA (Copaifera reticulata) Nazivaju ga magičnim sredstvom protiv bolova. Ublažava anksioznost, štiti živčani sustav, uklanja mišićne grčeve i nervozu.

RUŽA (Rosa damascena) Njeno visočanstvo ruža je eterično ulje izuzetno pozitivnog djelovanja. Savršeno je smirujuće i tonizirajuće sredstvo. Budući da je za jedan kilogram ovog ulja potrebno četiri tone ružinih latica, razumljiva je njegova visoka cijena, koja je ipak opravdana s obzirom na višestruke koristi ružinog ulja.

Indikacije: Stres, napetost, strahovi, depresija, noćne more, frigidnost i impotencija.

Aromaterapijom protiv duhovnog nemira

Antistresne kombinacije eteričnih ulja

Kako se sve mogu koristiti eterična ulja