Žene su osjetljivije

Žene su osjetljivije na depresiju, tjeskobu, pretilost i autoimune bolesti. Hormonske promjene mogu potaknuti predmenstrualni disforični poremećaj, postporođajnu depresiju ili depresiju u menopauzi.

Također, žene mentalno zdravlje doživljavaju drugačije od muškaraca, piše portal artofhealthylinving. Na primjer, u slučaju depresije, žene će vjerojatno biti tužne, umorne i nemotivirane. Dok muškarci mogu biti bijesni i frustrirani. 

Evo nekoliko savjeta za zaštitu tjelesne i mentalne dobrobiti žena.

1. Posjetite stručnjaka za žensko zdravlje

Ginekolozi vam mogu pomoći otkriti probleme i riješiti ih prije nego što postanu još veći. Vodit će vas kroz probleme poput neplodnosti, kontracepcije, prenatalne skrbi i porođaja. Možete im se obratiti za pregled dojki, pregled zdjelice, Papa test, preporuke za mamografiju, pitanja koja se odnose na prijevremenu menopauzu i probleme s neplodnošću.

2. Tjelesna aktivnost

Biti fizički aktivan dobro je za vaše mentalno i tjelesno zdravlje. Kada vježbate, vaše tijelo oslobađa endorfine odgovorne za poboljšanje raspoloženja. Oni potiču opuštanje i općeniti osjećaj zadovoljstva. Redovita tjelesna aktivnost može smanjiti rizik od depresije, stresa i tjeskobe.

Ima i fizičke koristi. Tjelovježba smanjuje rizik od pretilosti, bolesti srca i visokog krvnog tlaka. Omogućuje postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine. Odraslim ženama savjetuje se 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno.

3. Prehrana

Kao što se kaže, vi ste ono što jedete. Vaša prehrana utječe i na vaše fizičko i mentalno stanje. Usredotočite se na to što jedete i kako se proizvodi. Zdrava hrana može vas osnažiti u svim aspektima vašeg života. 

Najbolje dijete baziraju se na zdravoj prehrani, voću i povrću. Omogućuju vam dovoljno kalorija, ali bez pretjerivanja. Riječ je o vašoj općoj dobrobiti, a ne o žrtvi.

Kvalitetna prehrana jača imunitet. Štiti vas od osjetljivosti na inzulin, visokog krvnog tlaka i bolesti srca. To može imati i mentalnu dobrobit. Pravilna prehrana potiče jasno razmišljanje, pozitivno raspoloženje i visoku razinu energije.

4. Odmorite se

Većina žena mora se snalaziti između svoje karijere, socijalnih dužnosti i obitelji. S toliko posla lako je osjećati se nemoćno. Razmislite o predahu kad vam zatreba. Ponekad je to najbolje što možete učiniti za sebe i svoju obitelj. 

Provedite nekoliko minuta u danu meditirajući ili vježbajući jogu. Ove aktivnosti smiruju vaš um i tijelo. One promiču opći osjećaj dobrobiti.

Važno je i druženje s obitelji i prijateljima. Druženje je izvrsno za zdravlje svake žene. Povećava osjećaj svrhe i pripadnosti, smanjuje stres i olakšava suočavanje s traumama.

Zaključno, postoji mnogo načina na koje žene mogu poboljšati svoju fizičku i mentalnu dobrobit. Najbolji savjeti uključuju redovito vježbanje, pravilnu prehranu, posjet ginekologu kada je to potrebno i pravljenje pauza. Mentalno i tjelesno zdravlje su povezani. Briga o jednom utječe na drugo.