Kronične bolesti i znakovi starenja povezani s probavnim traktom

Premalo ljudi zna da je stanje probave, odnosno, način na koji crijeva funkcioniraju jedan od najznačajnijih i najozbiljnijih indikatora cjelokupnog zdravstvenog stanja organizma. Naime, stanje crijeva može spriječiti ili, s druge strane, prouzročiti razne tegobe pa i vrlo ozbiljne bolesti koje nam inače ne bi palo na pamet povezati s probavnim traktom. Srčane bolesti, karcinom, autoimune bolesti, nesanica, depresija, astma, dijabetes i artritis mogu biti posljedica oštećenih, propusnih ili iritiranih crijeva.

„Tegobe koje muče mnoge ljude – kao što su umor, bolovi, alergije, nagle promjene raspoloženja, izostanak libida, zadah iz usta, neugodan tjelesni miris, ekcem i zatvor – također mogu biti povezane s poremećajem funkcije crijeva. Osim toga, oštećena crijeva uzrokuju prijevremeno starenje.

Problemi povezani sa starenjem obično se pripisuju neizbježnom trošenju i propadanju organizma koji dolaze s godinama, ali su zapravo izravno povezani sa zdravljem crijeva i moguće ih je ukloniti primjenom programa oporavka crijeva”, piše u knjizi Zdrava probava svjetski poznat urugvajski liječnik sa stalnom adresom i medicinskom praksom u Los Angelesu, dr. Alejandro Junger.

Dr. Junger

I sam je bio u potrazi za rješenjem za mnoge zdravstvene probleme koji su ga mučili kao tipičnog predstavnika generacije prezaposlenih mladih stručnjaka koji pod silnim stresom jure kroz dan, radne obveze pa i život, a da pritom ne posvećuju dovoljno pažnje onome što unose u svoj organizam. Dr. Junger je shvatio da je promjena takvog načina života i prehrane nužna ako želi spasiti živu glavu.

Nakon završene specijalizacije iz kardiologije, posvetio se holističkom pristupu zdravlju te se dodatno obrazovao na području funkcionalne i integrativne medicine, a posebno se posvetio pitanju detoksikacije i proučavanju utjecaja prehrane na zdravlje, po čemu je i postao poznat.

Tijelo ima dva mozga

Možda ste čuli za izreku da tijelo ima dva mozga: u glavi i u crijevima. Zašto je to tako, objasnio je dr. Junger: „Kada nešto pomislimo, u neuronima u glavi opažaju se malene iskre elektriciteta. Mozak u glavi hardware je za naše misli. Ali kad iskusimo spoznaju iz dubina svoje utrobe, tj. intuiciju, majušne iskre elektriciteta zaiskre u našemu drugom mozgu – crijevima.

Prvi mozak služi kao intelektualni hardware, a drugi mozak naš je duhovni i emocionalni navigacijski sustav. Bez njega smo izgubljeni.” I taj je „drugi mozak”, čini se, iznimno značajan ako je suditi prema količini neurona u crijevima. Naime, masa neurona koji se nalaze u crijevima veća je od mase neurona koji se nalaze u glavi. Upravo zato i možemo imati ono što Amerikanci nazivaju gut feeling, tj. predosjećaj koji dolazi iz trbuha.

U crijevima nastaje 90 posto serotonina

I ne samo to, izgleda da je „mozak” u crijevima mnogo aktivniji od mozga u glavi kada je riječ o proizvodnji neurotransmitera. „Serotonin, neurotransmiter odgovoran za osjećaj sreće i zadovoljstva, uglavnom se proizvodi u crijevima – zapravo, u crijevima nastaje 90 posto serotonina. Uza svu tu aktivnost, mozak u crijevima komunicira s nama putem osjećaja te tako pridonosi intuiciji.

Te osjećaje u tijelu električno stvaraju neuroni u crijevima i zato ih se opisuje kao osjećaje koji nastaju ‘duboko u utrobi’. Posrijedi je usporedan i snažan put spoznavanja. Slušanje vlastite utrobe jedna je od najvažnijih lekcija koju možemo naučiti, stoga su oporavak crijeva i bolja skrb o njima najvažnije što možemo činiti za svoje zdravlje”, kaže dr. Junger.

PageBreak

trbuh
Profimedia trbuh
Čista crijeva - više od pola zdravlja

Osim toga, zdrava crijevna flora presudna je za dobar imunitet i za obranu od uzročnika prehlada i infekcija pa osobe koje imaju zdravu crijevnu floru rijetko obolijevaju od ovih bolesti. S druge strane, one osobe čija su crijeva kolonizirale štetne bakterije češće pate od alergija i upala.

Crijeva imaju osjetljivu strukturu i svakodnevno se pomalo troše pa bi im valjalo posvetiti više pažnje. Najvažnije je znati održavati čistoću crijeva jer je to najbolji način prevencije od nastanka bolesti i pomoći u procesu liječenja.

Tako je u ordinaciji dr. Jungera opo­ravak crijeva osnovni pred­uvjet u liječenju raznih simptoma i oboljenja, od srčanih i autoimunih bolesti do hormonskih poremećaja i neplodnosti. Iako je i sam zagovornik programa detoksikacije organizma, on smatra da ona, sama po sebi, nije dovoljna da bi se oštećena crijeva obnovila. Zapravo, dobar program detoksikacije, smatra, nije moguće ostvariti bez saniranja oštećenja crijeva. Stoga je za duboku i potpunu detoksikaciju potrebno postići barem osnovnu razinu zdravlja crijeva.

Kako popraviti opće stanje crijeva

Program za zdravlje crijeva fokusira se na ono što unosimo u organizam. Potrebno je spriječiti unos toksina, nadomjestiti minerale, vitamine, enzime i hranjive tvari, a potom ojačati crijevnu floru i tako popraviti opće stanje crijeva. Pojedine namirnice na organizam mogu djelovati kao toksični okidači koji izazivaju alergijske reakcije, stvaraju nepovoljne uvjete u tijelu poput kiselosti, nastanka sluzi, napuhnutosti ili zatvora te čak uzrokuju i promjene raspoloženja.

Najčešći toksični okidači su gluten, mliječni proizvodi, prerađeni šećer, kofein i alkohol. No treba imati na umu da u organizam toksine ne unosimo samo hranom, nego se oni apsorbiraju i kroz kožu i pluća. I antibiotici, primjerice, iako su lijek, mogu biti svojevrsni toksini. Naime, njihova učestala primjena uništava zdravu crijevnu floru i desetkuje dobre bakterije koje se u njima nalaze. A one, pak, neutraliziraju oko 40 posto toksina koje konzumiramo zajedno s hranom!

Trotjedna dijeta

Prva faza Jungerova programa je trotjedna dijeta bazirana na lako probavljivoj hrani s niskim udjelom šećera. U toj fazi valja izbjegavati hranu koja uzrokuje poremećaj funkcije crijeva. To je, prije svega, velika trojka – kofein, alkohol i prerađeni šećeri. Radi se o privremenom uklanjanju ovih sastojaka iz prehrane da biste istinski osjetili njihovo djelovanje kada ih ponovo budete uvrstili u svoju prehranu i ocijenili izazivaju li kod vas intoleranciju. U prvoj fazi programa trebalo bi, također privremeno, izbaciti grah, rižu, soju, krumpir, kukuruz i skoro sve voće.

U drugoj fazi slijedi sedmodnevni proces ponovnog uvođenja namirnica koje ste izbacili, kojemu je svrha odrediti koja vam hrana najviše škodi. Vođenje dnevnika o tome kako se osjećate nakon konzumiranja određenih namirnica može biti od velike pomoću pri identificiranju vaših toksičnih okidača. U ovom programu važno je smanjiti unos hrane i uvesti dva tekuća obroka u danu da bi probava bila što manje opterećena, a proces detoksikacije ubrzan.

Probiotici i prebiotici

Prema dr. Jungeru, najvažnije je u crijevima stvoriti uvjete koji omogućuju bolju apsorpciju hranjivih tvari, a u tome pomažu određeni enzimi i tvari koje crijeva dobivaju, primjerice, dodavanjem probiotika i prebiotika u prehranu. Oni hrane našu crijevnu floru i povećavaju populaciju dobrih bakterija. Kao najblagotvornije vrste dobrih bakterija dr. Junger navodi Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus Lactobacillus casei, Saccharomyces boulardii te Bifidobacterium longum. Valja uključiti i dodatke prehrani u obliku omega-3 esencijalnih masnih kiselina, podrijetlom iz riba i algi, koje ublažavaju upale u tijelu.

Važan je i unos vitamina D3 jer podiže razinu energije i jača imunitet, poboljšava raspoloženje i uravnotežuje hormone. Moguće ga je nabaviti u obliku kapsula, a vaše ga tijelo može i sintetizirati izlaganjem suncu. Kvalitetan kompleks B vitamina pomoći će održavanju uravnoteženog raspoloženja, zdrave razine energije te živčanog i imunološkog sustava. Prije spavanja preporučuje se unijeti u organizam magnezij, važan mineral koji izravno sudjeluje u više od tri stotine različitih tjelesnih funkcija, a često nema dovoljno udjela u prehrani.

Dodaci prehrani

Dr. Junger savjetuje i dodavanje prehrani pripravka L-glutamina, aminokiseline koja je omiljena hrana crijevnih stanica i od velike je važnosti za obnavljanje sluznice crijeva. Dodate li u prehranu fermentiranu hranu poput kiselog kupusa i probiotičkih napitaka s niskim udjelom šećera, također ćete poboljšati probavu. Male količine kefira od kozjeg ili kravljeg mlijeka također mogu biti korisne ako mliječni pro­izvodi nisu vaš toksični okidač.

Ovu vrstu hrane lako je probaviti, a sadrži i blagotvorne bakterije te obilje vitamina B, minerala i hranjivih tvari. Kad jedete bjelančevine ili masne obroke, dodajte im fermentiranu hranu jer ćete tako poboljšali probavu.

Želite li pridonijeti zdravlju organizma, što češće primjenjujte Jungerovo pravilo 80-20, koje kaže – osamdeset posto tanjura napunite zelenim lisnatim i drugim povrćem (sirovim, pečenim, kuhanim na pari ili u vodi), a dvadeset posto bjelančevinama i dobrim masnoćama (meso, riba, avokado i drugo) i prestanite jesti kada ste 80 posto siti! Primijenite li ove savjete, neke od vaših tegoba mogle bi nestati.