Mirta (Myrtus communis) grmolika je biljka vrlo slična tršlji. Grm početkom ljeta cvate bijelim cvjetićima koji se poslije pretvore u crne bobice. Duž naše obale bobice se upotrebljavaju za spravljanje likera i vina, a posljednjih nekoliko godina domaći proizvođači esencijalnih ulja rado je destiliraju. Osušeni listići mirte mogu se upotrijebiti za čaj protiv dišnih tegoba.

Mirta (kemotip 1,8 cineol) jest esencijalno ulje koje se upotrebljava za tretiranje dišnih tegoba u djece i odraslih, ali i za njegu kože te osvježenje zraka u prostoru. Poznato je i po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.

Osvježavajuća ljetna krema za cijelu obitelj

Pripremite dvije staklene, vatrostalne čaše, digitalnu vagu, kuhalo, široku posudu za kuhanje, prirodni emulgator (emulium kappa ili hitecream), biljni glicerol, djevičansko maslinovo ulje, destiliranu vodu, esencijalno ulje mirte, alkohol, drvene špatule za miješanje.
Odvažite u jednoj vatrostalnoj čaši sljedeće sastojke:

5 g emulgatora
12 g maslinova ulja
U drugu stavite:
2 g biljnoga glicerola
31 g destilirane vode (ili hidrolata ruže)

Istodobno stavite obje čaše u posudu s vodom (kao kod kuhanja na pari) i lagano zagrijavajte sve skupa dok se emulgator ne otopi. Vodena kupelj ne bi trebala prijeći 70 °C. Nakon što se emulgator otopi, istodobno izvadite obje čaše iz vodene kupelji i dodajte u čašu s maslinovim uljem i otopljenim emulgatorom tri kapi eteričnog ulja mirte.

Nakon toga lagano ulijevajte vodeni dio kreme u masni (hidrolat ili vodu u maslinovo ulje s otopljenim emulgatorom) neprestano miješajući. Primijetit ćete kako se krema zgušnjava, tj. poprima kremastu teksturu. Usporite miješanje i kad se smjesa zgusne spremite je u čisti lončić za kreme.

Lončiće, čaše, pribor i sve što upotrebljavate prilikom izrade kreme prije uporabe očistite alkoholom. Kremu čuvajte u hladnjaku i potrošite je u roku od dva mjeseca. Može je upotrebljavati cijela obitelj za njegu lica i ruku. Rashlađena krema pravo je prirodno osvježenje i hidratacija za kožu tijekom ljeta.