Matcha čaj vrlo je bogat antioksidansima (katehin), vitaminima A, B, C i E i karotenom te mineralima selenom, cinkom i magnezijem. Ovaj čaj neobičnog, pomalo gorkog okusa potiče metabolizam i sagorijevanje kalorija, pomaže organizmu u borbi protiv virusa i bakterija te mu daje potrebnu energiju i izdržljivost, pridonosi smanjenju kolesterola i šećera u krvi te ne povećava razinu inzulina.

Pozitivno utječe na pamćenje, raspoloženje i koncentraciju, ima umirujući, opuštajući učinak te je omiljen među budističkim svećenicima u duhovnim ritualima. No u suvremenoj primjeni matcha zeleni čaj u prahu našao je svoj put do kulinarstva i može se koristiti kao dodatak jelima i kolačima.

Listići matcha čaja beru se četiri tjedna prije prve berbe ostalih vrsta zelenoga čaja, i to isključivo s grmova koji su bili pokriveni kako bi se listići zaštitili od Sunčeve svjetlosti. Na taj se način biljka prilagođava novonastalim uvjetima, širi listove i proizvodi više klorofila kako bi upila što više svjetlosti. To ovoj vrsti čaja daje intenzivnu zelenu boju, ali i posebnu aromu i teksturu. Grmovi ostaju u sjeni od tri do četiri tjedna. Nakon berbe lišće se pari, suši i na kraju drobi u kamenome mlinu.

Veganska torta s matchom

Sladoled s matchom

Zeleni puding s matchom

Krema s matchom za dubinsku obnovu i hidrataciju