LJEKOVITA SNAGA BLAGDANSKIH ZAČINA: Od davnina se koriste za osnaživanje organizma i podizanje raspoloženja

Dragana Klarić, fitoaromaterapeutkinja i formulatorica prirodne kozmetike iz tvrtke Phyto Formula, otkriva kako uživati u njihovim blagodatima

Pexels

Mirisi i okusi blagdana mnogima su nezamislivi bez finih aroma cimeta, klinčića, đumbira, anisa, muškatnog oraščića... Omiljeni začini od davnina se koriste i za osnaživanje organizma, kao i za podizanje raspoloženja. 

CIMET

Poznat je po antioksidativnom i protuupalnom djelovanju (pomaže kod bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija). U drevnoj kineskoj medicini cimet je zagrijavajući i pročišćavajući sastojak u biljnim lijekovima za srčane i plućne bolesti te za tegobe mokraćnog sustava. U današnje vrijeme često se primjenjuje kao pomoćno sredstvo za uravnoteženje razine šećera u krvi (kod dijabetesa tipa 2). Pritom dnevna doza cimeta ne smije biti veća od pola žličice (1 do 2 grama), a može se, primjerice, dodati u zobenu kašu, jogurt, kakao ili voćni preljev.

Cimet je preporučljivo koristiti samo u malim količinama, a prilikom odabira pazite na vrstu. Naime, na tržištu se može naći takozvani pravi ili cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum ili Cinnamomum verum) koji dolazi sa Šri Lanke, ali i takozvani kineski cimet (Cinnamomum cassia). Kineski cimet ne preporučuje se zato što sadrži visok udio kumarina koji pri neumjerenoj upotrebi može izazvati oštećenje jetre i bubrega. Cejlonski cimet sadrži vrlo malo kumarina te je općenito kvalitetniji.

KLINČIĆ

Zimi se najčešće dodaje u kuhano vino i deserte, a ponekad i u slana mesna jela. U tradicionalnoj medicini diljem svijeta klinčić se koristi za poticanje probave i ublažavanje nadutosti te ublažavanje upala i bolova. U narodnoj medicini primjenjivao se protiv zubobolje, a danas je čest sastojak prirodnih pasta za zube i vodica za ispiranje usta. Klinčić, baš kao i cimet, treba koristiti umjereno.

Pexels 

ĐUMBIR

Koristi se svjež ili suh te ušećeren ili ukiseljen, a pomaže kod prehlade, želučanih bolova, proljeva, mučnine, reumatskih oboljenja i ostalih tegoba. Svježi korijen ima antioksidativno djelovanje, pojačava znojenje i detoksikaciju zbog čega se preporučuje njegova primjena kod virusnih dišnih infekcija zajedno s limunom – primjerice, dodaje se u limunadu s medom. Također se od đumbira spravljaju i oblozi, poznati kao đumbiranje ili đumbiroterapija, koja je odlična podrška tijelu u zimskim mjesecima jer energizira, grije i osnažuje.

MUŠKATNI ORAŠČIĆ

Bogat je mineralima poput kalija, kalcija, bakra, mangana, željeza, cinka i magnezija, kao i vitaminima skupine B te flavonoidima koji imaju snažno antioksidativno djelovanje.

Od davnina se koristi kao narodni lijek za probavne tegobe te za ublažavanje bolova i upala – među ostalim, kod reumatskih bolesti te upala desni. Često se dodaje u prirodne proizvode za oralnu njegu.

Muškatni oraščić sadrži miristicin i macelignan koji pomažu kognitivnim funkcijama. Stoga se istražuje kao mogući lijek za Alzheimerovu bolest i demenciju.

Muškatni oraščić izaziva i kontroverze zato što ima narkotična svojstva. Ako se pravilno koristi, može pomoći ublažavanju napetosti i nesanice, ali u prekomjernim količinama izaziva anksioznost, pojačano znojenje, halucinacije, grčeve i ubrzan rad srca, što može biti opasno za život. Stoga se mora koristiti odgovorno: maksimalna dnevna količina ne smije prijeći 3 grama.

ANIS I ZVJEZDASTI ANIS

Iako su sličnog okusa i namjene, ova dva začina dobivaju se od različitih biljaka. Anis je sjeme biljke Pimpinella anisum koje se široko koristi u pripremi jela i alkoholnih pića, ali i u sirupima protiv kašlja i čajevima protiv grčeva u probavnom sustavu, te kao antiseptik. Žvakanje sjemenki anisa djeluje laksativno i pospješuje izlučivanje mokraće te otklanja loš okus i zadah. Poznat je i njegov ljekovit učinak kod dišnih tegoba poput astme, bronhitisa i raznih plućnih oboljenja.

Sjemenke zvjezdastog anisa potječu pak od zimzelenog stabla Illicium verum. Zvjezdasti anis omiljeni je azijski začin – jedan je od sastojaka poznate kineske mješavine pet začina te indijskoga garam masala. U tradicionalnoj kineskoj medicini zvjezdasti anis koristi se kao digestiv, diuretik, protiv grčeva u probavnom sustavu, kao osvježivač daha te kod reume. U posljednje vrijeme nalazi se i u lijekovima protiv gripe. Međutim, treba ga vrlo oprezno koristiti u terapijske svrhe jer sadrži sastojke koji mogu biti neurotoksični ako se uzimaju u većim količinama.