Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako smanjiti stres izazvan vijestima

Utječu li vijesti i (ne)utemeljene informacije negativno na vašu psihu, evo što savjetuju stručnjaci kako se od njih uspješno othrvati...

 par, TV Izvor: Profimedia

Dramatičan ton pridonosi nervozi

Britanski Medical News Today, jedan od najčitanijih svjetskih zdravstvenih portala, upozorava da sve više ljudi pati od takozvanog stresnog poremećaja zbog vijesti (eng. headline stress disorder) jer mediji ponajprije izvještavaju o negativnostima: sukobima, nesrećama, ekološkim katastrofama, bolestima...

Nerijetko su vijesti namjerno sročene tako da izazovu strah i zgražanje, a na televiziji i radiju izgovaraju ih povišenim, dramatičnim tonom.

Naslovi koji pogađaju u želudac

Objave se brzo izmjenjuju i gomilaju, pa je teško razaznati što je istinito i vjerodostojno. Najnoviji primjer je golema količina (često neutemeljenih) informacija o koronavirusu, što je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala infodemijom (složenica riječi informacija i epidemija).

Na portalu Medical News Today kažu da i sami ponekad stavljaju naslove koji pogađaju u živac, ali s ciljem da čitatelje potaknu na razmišljanje o mogućim zdravstvenim rizicima i kako ih izbjeći. Pritom ističu kako su svjesni moguće zabrinutosti i straha te uvijek nastoje da priča ima i pozitivnu stranu.

5 savjeta kako smanjiti stres

Upravo zato objavili su preporuke kako se suočiti s brojnim uznemirujućim vijestima kojima smo svakodnevno izloženi:

1.U današnjem svijetu teško je ostati neinformiran, alinemojte postati ovisni o vijestima stalno ih pretražujući. Što osoba više upija uznemirujuće informacije, to je vjerojatnije da će zamišljati nepovoljne scenarije u vlastitom životu. Stoga trebamo biti odgovorni i postaviti prioritete, živeći u neposrednoj stvarnosti koja nas okružuje, a ne samo pasivno prihvaćati sve što nam se servira.

2.Na mnogo onoga što čujete i vidite u vijestima ne možete utjecati, ali to ne znači da ste nemoćni jer itekako ste kadri utjecati na sebe i zajednicu u kojoj živite. Posvetite se onome što možete unaprijediti i riješiti, bavite se stvarima koje su motivirajuće i pružaju nadu – primjerice, volontirajte u dobrotvornim udrugama i podržavajte ekološke akcije. Svatko može pridonijeti promjenama nabolje.

3. Svaki dan pronađite barem malo vremena za sebe kako biste se odmaknuli od teških tema i opustili. Boravite u prirodi kad god možete, družite se s obitelji i prijateljima, bavite se omiljenim hobijima, čitajte knjige, slušajte glazbu, meditirajte...

4.Započnite svjesno usmjeravati pozornost na pozitivne vijesti u kojima su rješenja važnija od problema. Posvuda oko nas postoje i lijepe priče o pomaganju i suosjećanju, prevladavanju kriza, izlječenju bolesti, zalaganju za mir i ravnopravnost... Nadahnite se njima!

Najnovije