Po čemu je ovogodišnji, peti po redu, Sensa Balance Yoga Retreat poseban i kome ga posebno preporučujete?
Sensa Yoga Retreat je postao je željno očekivani trenutak u godini za sve one koji su već bili na Ižu i za sve one koji žele osjetiti čaroliju ovog posebnog vikenda. Daleko od gužve, buke i briga svakodnevice, na SYR se možemo s puno pozornosti posvetiti sebi. Ovogodišnji retreat poseban je po tome što pruža priliku da se bolje povežemo sa svim svojim osjetilima, u čistom okruženju mora i prirode, mirisa, boja i okusa Iža.

Povezujemo se i satovima vježbanja joge kao i satovima mindulnessa i meditacije. Mnogi od nas imaju tegobe sa spavanjem, kao posljedicu svega što smo proživjeli u prethodnom razdoblju, pa je dio programa osmišljen kako bi poboljšao spavanje. Kako većinu polaznika čine žene svih dobnih skupina, posebnost ovogodišnjeg retreata je povezivanje s vlastitim "ženskom" energijom.

Preporučujem retreat svima koji se osjećaji iscrpljeno i izbačeno iz ravnoteže, svima kojima je potrebna podrška da se obnove i povrate snagu i optimizam.

Koji dio programa biste posebno istaknuli i čemu se vi osobno najviše veselite?
Teško mi je izdvojiti čemu se najviše veselim, kad svaki dio programa ima svoje posebnosti. Aromatični yin joga sat probudit će osjet mirisa i nježno izbalansirati energetske središta u tijelu - čakre. To je zanimljiv i poseban sat koji pri tome na zahtjeva previše fizičke energije, a osim što se osvježava tijelo, izuzetno je opuštajuće za um.

Tu je i posebno večernje druženje Priče uz vatru, gdje ćemo sjedeći u krugu, uz svjetlost svijeća i zvuk bubnja pjevati i pričati priče o arhetipu ženskog. U tim ćemo pričama i mitovima prepoznati i različite dijelove sebe, svoje ponašanje i svoju snagu. Podijeliti takvo iskustvo kakvo su naši drevni preci dijelili tisućljećima može nas duboko osnažiti.

Veselim se i mindfulness satu u kojem ćemo osvijestiti sve mirise, boje, zvukove i okuse Iža i osjetiti kako smo dio velike cjeline, dio prirode. Iskustvo povezanosti može donijeti dublji osjećaj sigurnosti. No to ne znači su ostali dijelovi našeg programa manje važni. Osjećam se uzbuđeno, kao dijete u slastičarnici s predivnim kolačima! Veselim se zagristi svakog od njih, veselim se svakom našem satu na SYBR!

Zašto je otok Iž, odnosno hotel Korinjak idealna lokacija za Sensa Yoga Retreat?
Mjesto Veli Iž je smješteno u pitomoj uvali. Hotel Korinjak je na malom rtu na zapadnoj strani uvale. Nizak, razveden, ne izgleda tako veliko kao što zapravo jest, odlično je uklopljen u okoliš. Hotel je tik uz more, a plaže i travnjaci oko hotela savršeni su za vježbanje joge. Mirna uvala okrenuta je prema Ugljanu. Imam osjećaj da smo u ovoj pitomoj uvali zaštićeni i savršeno sigurni. Velika terasa okrenuta prema moru na kojoj je smješten restaurant uz odličnu hranu nudi i odličan pogled. Vegetarijanska hrana je fenomenalna, pa će zadovoljiti nepca svakog gurmana i pokazati sve čari vegetarijanske prehrane. Mir, tišina, nema prometa ni buke, čisto more i obilje plaža čini Iž savršenim mjestom za Sensa Yoga Retreat.

Najljepša hrvatska retreat oaza: 'Iž se osjeća i voli'

Sensa Yoga Retreat
Robert Gašpert Sensa Yoga Retreat

Joga retreatovi globalno su sve popularniji. Što mislite da je tomu razlog?
Popularnost joga retreatova naglašava činjenicu koliko nas ritam svakodnevice iscrpljuje. Mnogi od nas rade prekovremeno, a tu su i beskrajne obiteljske obaveze. Dodatno smo izloženi stresu zbog globalnih zbivanja koja su promijenila naš svijet. Koliko se god trudimo u svakodnevici živjeti što zdravijim životom, to nam često nije moguće na dnevnoj bazi. Ponekad je potrebno pobjeći od svakodnevice, a ako uz to možete sudjelovati u posebno osmišljenom programu joge i meditacije, obnavljanje i osnaživanje će biti veće.

Do sada ste već vodili pet Sensa Yoga Retreatova te sudjelovali kao učiteljica joge na brojnim Sensa vikendima, čemu su vas ta mala wellbeing utočišta naučila?
Za mene kao učiteljicu izazov je osmisliti program koji će nadahnuti i zadovoljiti svakog polaznika, omogućiti svima da sudjeluju, no upravo zato je to i prilika za mene da pomaknem još malo granice svog vlastitog znanja i kreativnosti. Uvijek sam sretna kad mogu podijeliti svoje iskustvo joge s grupom, početnici ili iskusni vježbači, gipka tijela ili ukočena, mlada ili stara - divno je što svi mogu sudjelovati.

Svatko će za sebe uzeti onoliko koliko može, prilagoditi vježbanje svojim trenutnim mogućnostima. Osjećam da dijelimo nešto dragocjeno i znam da svatko tko je u tom trenutku dio Sensa Yoga Retreata osjeća nešto posebno. Učitelji joge Marina i Juraj pomažu mi kako bismo pazili da svi polaznici budu sigurni prilikom vježbanja i da se svi osjećaju što udobnije.

Na SYR upoznala sam divne ljude, podijelila mnogo veselih trenutaka i zanimljivih razgovora. No iznad svega, i ja kao učiteljica, a posebno polaznici SYR punimo sve svoje baterije, pospremamo ovu jedinstvenu pozitivnu energiju u tijelo - u staničnu memoriju; u srce kao obnovljeno samopouzdanje i dobrotu; u svoje misli kao sjećanje na prizore, ljude, iskustva koja smo stekli. Na kraju Sensa Yoga Retreata nema lica koje nije ozareno nekom novom vrstom ljepote, unutrašnje snage i pozitivne energije. Vjerujem da se svatko od nas poželi vratiti na Iž!