Osjećaj krivnje zbog odmora

Kao životni trener Damon Brown prenosi nam svoja iskustava sa poduzetnicima koji su bili iscrpljeni od posla i osjećali previše krivnje da bi se odmarali.

“Lijenost“ i od "neaktivnosti od posla" nije isto. Misao da je nerad isto što i lijenost stvara osjećaj krivnje kad god prestanemo biti aktivni. Ljudski mozak se odupire, on pulsira“, istaknula je Celeste Headlee.

Na umu treba imati ove tri velike lekcije

Geniju treba vremena

Najveći poslovni ikonoklasti posljednjih godina - od Warrena Buffetta preko Billa Gatesa do pokojnog Stevea Jobsa - svi su odvajali vrijeme za razmišljanje. Warren Buffett naučio je Billa Gatesa da ne preopterećuje svoj raspored. Billu Gatesu treba najmanje tjedan dana u godini da se isključi i čita knjige. Steve Jobs bi vrlo dugo šetao, ponekad da bi održavao sastanke, ponekad da bi u tišini razmišljao.

Najveće ideje sinu nam pod tušem, dok vježbamo ili tijekom igre s djecom. Naš mozak nastavlja raditi na izazovima čak i kad oni nisu prioritet. Zapravo, istraživanja su otkrila da otpuštanje problema daje mozgu prostor da mirno radi.

Sve ovo zahtijeva vrijeme planiranja odmora. 

Preusmjerite svoju pozornost

Kad usporite, možete izraditi strategiju za sljedeći korak - i vrijeme za odmor. Da parafraziram autora knjige Think Again, Adama Granta, nije riječ o vježbanju upravljanja vremenom, već o upravljanju pažnjom. Kamo bi trebalo usmjeriti fokus?

Sada je to još važnije, prema nedavnim istraživanjima, naši su se pandemijski radni dani produljili za gotovo sat vremena. Prejednostavno je nastaviti raditi kad to radite za kuhinjskim stolom ili iz dnevnog boravka, umjesto da putujete u ured i natrag. Trebate se zaustaviti zbog planiranja i zbog odmora.

Upravljajte svojom poslovnom sramotom

Prezauzetost je poput posjedovanja medalje, posebno u zapadnoj kulturi. Ali to nije ispravno. Prezauzetost se često pogrešno smatra produktivnom, a opet smo na kraju frustrirani napretkom koji postižemo. A pandemija je doista pokazala da 24-satna gužva nije odgovor.

Kad smo prezaposleni ne prepoznajemo uvijek zašto smo toliko zauzeti. Ponekad je to strah od prosudbe drugih, pogotovo kad pokušavamo dovršiti težak posao. A ponekad je i potreba da budemo zauzeti kako bismo izbjegli stvari koje želimo izbjeći.

Oboje vam može otrovati izvor produktivnosti. U raspravi o zauzetosti napisao sam: "Ponekad se vrtimo u krugu i bavimo se prošlošću umjesto da planiramo budućnost."

Izvor: inc.com