Imunitet - dar prirode
Prema ajurvedi, imunitet se ne može graditi umjetnim putem. On je prirodni dar; prirodan tijek naših sustava, a na njemu trebamo raditi svakodnevno – hranom, biljnim supstancijama i načinom življenja, kaže ajurvedska terapeutkinja Senka Kušer-Mijić, osnivačica zagrebačkog Amrita centra za postizanje sreće, ravnoteže, ozdravljenja i transformacije.
„Moćne prirodne supstancije djeluju kao revitalizatori i imunoprotektori, a u ajurvedi se nazivaju rasajana. Njihov spektar djelovanja toliko je širok i važan da revitaliziraju svih naših sedam tkiva, počevši od prvog tkiva – rasa dhatu, čija snaga i zdravlje potom djeluju na oporavak i snagu svih ostalih tkiva. Dakle, bez zdravlja prvoga tkiva ne mogu biti izgrađena i osnažena naša ostala tkiva poput mišićnog, koštanog, masnog tkiva...
U tom smislu, rasajana su biljni izvori koji hrane cijeli organizam, pa tako i ojas, vitalnu energiju i snagu koja daje potenciju našem zdravlju i imunitetu. Jednostavno rečeno, snažan ojas preduvjet je snažnom imunitetu“, objašnjava terapeutkinja i izdvaja sljedeće dodatke prehrani:
1. Chyawanprash
Chyawanprash (izgovara se: čajvanpraš) tradicionalna je ajurvedska biljna formula s čak 49 ljekovitih biljaka. Riječ je o vrsti ljekovitog džema na bazi biljke amalaki (amla) koja obiluje antioksidansima i vitaminom C. Chyawanprash je vrlo snažan pripravak koji se uzima u malim količinama, na žličicu (preporučena je doza za odrasle osobe maksimalno dvije čajne žličice dnevno).
Polako se otapa u ustima, a može se uzimati i tako da se čajna žličica pripravka otopi u decilitru toploga mlijeka. Preporučuje se za stanja iscrpljenosti, premora, oslabljenog teka...
2. Guduchi ili amrit
Guduchi (Tinospora cordifolia) jedna je od najcjenjenijih biljaka u ajurvedi, poznata i kao amrit ili nektar vječnosti.
„To je snažan nutritivni tonik, jedinstven u svojoj sposobnosti duboke detoksikacije i revitalizacije organizma. Među ostalim, povoljno djeluje na jetru i ravnotežu šećera u krvi“, navodi Senka Kušer-Mijić.
3. Moringa ili sigru
U tradicionalnoj ajurvedi moringa ima poseban naziv – sigru: onaj koji prodire duboko i snažno poput strijele, sve do kostiju i koštanih stanica – što slikovito govori o utjecaju ove biljke na revitalizaciju i oporavak organizma. Moringa dobiva hvalospjeve i zato što sadrži obilje izuzetno hranjivih tvari, pa je moderna znanost svrstava u skupinu superhrane, objašnjava terapeutkinja.