Najčešće laičko pitanje korisnika meda glasi: „Koji je med najbolji?“ Odgovor ne postoji. Obično, u šali, na takvo pitanje odgovorim: „Pčelinji“, premda nitko osim medonosne pčele i ne proizvodi med. Svaki je prirodni med dobar i ima posebne karakteristike potrebne za iscjeljenje određenih tegoba. Što se tiče kvalitete, mogao bih samo navesti jedan, gotovo nepoznat podatak - dokaz da konzumirate pravi, prirodni med osjećaj je da vas „štipa“ dok ga polako otapate u ustima i grlu. Taj učinak stvara otrov koji pčele radi zaštite ubrizgavaju u med.
Bagremov med
Dobar je za one koji imaju probavne smetnje, djeluje umirujuće i uravnotežuje cijeli organizam. Zbog visokog sadržaja fruktoze mogu ga uzimati i dijabetičari. Preporučuje se i djeci do tri godine jer je lagan.
Livadni med
Sadrži više eteričnih ulja i djeca ga rado jedu. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima, kod respiratornih tegoba izazvanih gram-negativnim bakterijama, kod ginekoloških oboljenja i avitaminoza.
Suncokretov med
Zbog visokog sadržaja glukoze i drugih važnih sastojaka preporučuje se za jačanje otpornosti organizma, kod srčanih oboljenja i za poboljšanje cirkulacije.
Lipov med
Djeluje antiseptički i umirujuće. Koristi se kod gripe, prehlade, bronhitisa i respiratornih oboljenja koja su izazvali streptokoki, stafilokoki i druge gram-pozitivne bakterije. Potiče znojenje i tijekom uzimanja preporučuje se određeno vrijeme mirovanja u krevetu.
Šumski med
Sadrži 13 (i više) puta više mineralnih tvari od cvjetnih vrsta. Posebno je bogat solima željeza, koje imaju važnu ulogu u jačanju krvi, oksidacijskim procesima i procesu rasta, što je posebno značajno u djetinjstvu. Preporučuje se kod anemija, ginekoloških, respiratornih i drugih oboljenja.
Med od uljane repice
Odlične je kvalitete i ima snažna antibakterijska svojstva. Odličan je za pripremu preparata na bazi matične mliječi.
Pri izboru odgovarajuće vrste meda za prevenciju bolesti i iscjeljenje dobro je konzultirati se s iskusnim apiterapeutom ili ljekarnikom, poznavateljem proizvoda medonosne pčele.