Sastojci za tijesto:

3 žlice (40 g) chia sjemenki

1 šalica (235 ml) vode

6 žlica polubijelog pirova brašna

1/2 žličice soli

po prstohvat kurkume, suhog bosiljka i papra

Sastojci za umak:

1 šalica (240 ml) pasirane rajčice

2 žlice koncentrata rajčice

1/3 žličice češnjaka u prahu

1/3 žličice luka u prahu

1 žličica mješavine mediteranskih začina

1/2 žličice origana

1/3 žličice soli

1 žličica javorova sirupa ili drugog sladila

Sastojci za nadjev:

1 veća tikvica

naribani veganski sir

svježa rikula

mini rajčice

origano

svježe mljeveni papar

Priprema:

Umiješajte vodu u chia sjemenke te miješajte minutu-dvije, dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Ostavite da odstoje najmanje pola sata.

Zagrijte pećnicu na 180 °C, uključite pečenje s ventilatorom.

Kad se smjesa vode i chia sjemenki zgusne, dodajte sve ostale sastojke i miješajte kuhačom dok ne dobijete smjesu koja se ne lijepi puno za zdjelu. Ako se to ipak dogodi, možete dodati još malo brašna.

Obložite lim za pečenje masnim papirom, malo ga namastite maslinovim uljem, najbolje uljem u spreju ili kistom umočenim u ulje.

Koristeći žlicu, tanko razvucite tijesto na papiru u obliku koji želite. Neka rubovi ostanu malo deblji.

Pecite 30 minuta.

Za umak stavite sve sastojke u manji lonac i uz miješanje zagrijte dok ne provri. Kuhajte na laganoj vatri 2 – 3 minute, samo da se okusi i začini prožmu.

Tikvice narežite na tanke kolutiće, začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Grilajte ih na vrlo zagrijanoj tavi.

Ispečenu koru namažite s malo maslinova ulja, premažite umakom, pospite s malo sira, poslažite tikvice pa opet stavite sloj sira. Na kraju začinite origanom i svježe mljevenim paprom.

Pecite još 10-ak minuta.

Na malo rashlađenu pizzu posložite svježu rikulu i narezane mini rajčice.

Umak za pizzu može stajati u hladnjaku tjedan dana, a pečeno tijesto možete zamrznuti.