Osim vlakana i vitamina kao što su C, K i B6, u borovnicama su i minerali poput fosfora i mangana te obilje antioksidansa koji štite naše tijelo od slobodnih radikala te nam pomažu u borbi protiv mnogih kroničnih bolesti. Među antioksidansima u borovnicama je i biljni pigment antocijan, koji štiti i obnavlja kožu od štetnog utjecaja UV zraka te pomaže u održavanju zdravlja mozga. Istraživanje na američkom Sveučilištu Tufts otkrilo je da borovnice imaju najveću količinu antioksidansa među 60 vrsta voća i povrća koje su analizirane, pa nije čudno što su postale poznate i kao „supervoće“.
Domaće plantaže borovnica nude mogućnost da se najavite i sami dođete nabrati svoje plodove ili pak nude besplatnu dostavu borovnica na vašu adresu. Više možete saznati naborovnice-viretum i blueberryranch.
4 bjelanjka
210 g šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja
2 limuna, sok i kora
štapić vanilije, odvojiti sjemenke
125 g borovnica
šaka svježih borovnica
Istucite bjelanjke u velikoj zdjeli dok se smjesa ne oblikuje u snijeg. Postupno dodajte šećer dalje miješajući sve dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta. Zatim istucite slatko vrhnje i dodajte sjemenke vanilije. U blenderu napravite pire od borovnice koji potom umiješajte u smjesu s vrhnjem. Uz pomoć žlice smjesu s bjelanjkom pomiješajte s prethodno pripremljenom smjesom od borovnica. Stavite u zamrzivač i pustite da se zamrzne preko noći. Kuglice sladoleda poslužite sa svježim borovnicama, javorovim sirupom i keksima.
SAVJET: za sladoled može poslužiti bilo koja vrsta voća.