Kukuruzne tortilje s povrćem i klicama azuki graha

Sastojci za 2 osobe:
4 gotove kukuruzne tortilje
1 šalica klica azuki graha
1/2 kombu alge ili list lovora
1 luk
3 žlice suncokretova ili maslinova ulja
2 žute paprike
6 suhih rajčica iz ulja
1 tikvica
100 g smeđih šampinjona
100 g mariniranog tofua
1 žlica polubijelog brašna
3 žlice hladne vode
1/2 žličice soli
1/4 žličice ljute paprike
50 g rikule
sok od polovice limuna

Kuhajte klice azuki graha zajedno s kombu algom (ako nemate kombu algu, možete je zamijeniti jednim lovorovim listom). Nakon 15 minuta kuhanja, odvojite kožicu od graha. Azuki grah ocijedite i ostavite da se hladi. Luk narežite na polumjesece. Narežite na kockice suhu rajčicu, tikvice, tofu i papriku. Gljive narežite na ploške. Na vrućem maslinovom ulju popržite luk, dodajte rajčicu i papriku. Pirjajte 3 minute pa dodajte tikvice i gljive. Nastavite pirjati dvije minute, pa dodajte klice azukija i tofu. Dobro zamiješajte brašno u hladnoj vodi, tako da ne ostanu grudice i dodajte pirjanom povrću. Miješajte dok se umak ne zgusne. Začinite solju i ljutom paprikom. Maknite s vatre. Zagrijte tavu i stavite tortilju. Svaku tostirajte dvije minute sa svake strane i nadjenite četvrtinom smjese pirjanoga povrća. Operite rikulu i začinite limunovim sokom. Ovu salatu poslužite uz tortilju.

Minestrone s klicama slanutka

Sastojci za 4 osobe:
1 šalica klica slanutka
1 lovorov list
1 luk
2 žlice maslinova ulja
1/2 žlice koncentrata rajčice
1/4 žličice suhoga bosiljka
1/4 žličice suhoga origana
1/4 žličice suhoga timijana
1 češanj češnjaka
2 mrkve
1 korijen peršina
1 koraba
1 l tople vode
1/2 povrtne kocke za juhu
1 šalica tjestenine u obliku pužića
1 žlica sojina umaka
1 žlica nasjeckanog lista peršina
papar po želji

Nasjeckajte luk i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte bosiljak, origano i timijan. Nožem pritisnite češnjak pa i njega dodajte. Kad začini zamirišu, dodajte mrkvu i peršin koje ste narezali na kockice. Pirjajte 1-2 minute pa dodajte toplu vodu. Kad juha zakuha, umiješajte klice slanutka, korabu, lovor i pola kocke za juhu. Kuhajte 10 minuta. Dodajte tjesteninu u obliku pužića i koncentrat rajčice. Nastavite kuhati još 5-6 minuta. Začinite sojinim umakom. Ostavite da juha ključa dvije minute pa je maknite s vatre. Dodajte list peršina i papar. Lagano promiješajte i nakon desetak minuta poslužite.

Namaz od suncokretovih klica i bundeve

Sastojci za 3-4 osobe:
1,5 šalica suncokretovih klica
1/2 šalice kuhane bundeve
1 mali luk
1 žlica maslinova ulja
1/4 žličice mljevene slatke crvene paprike
1/2 žlice koncentrata rajčice
1/4 žličice papra
1/4 žličice mljevenoga muškatnog oraščića
1/4 žličice suhoga timijana
1 žlica umeboshi octa ili limunova soka
1/2 žličice soli
alfa alfa klice za ukras

Nasjeckajte luk na kockice i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte crvenu papriku i muškatni oraščić, promiješajte i maknite s vatre. Ostavite da se ohladi. U posudu stavite suncokretove klice, kuhanu bundevu, ohlađeni luk sa začinima, koncentrat rajčice te miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U nju dodajte papar, timijan, umeboshi ocat i sol. Kratko promiješajte. Ostavite u hladnjaku pola sata kako bi se okusi proželi. Ovaj će namaz lijepo izgledati na kriškama kukuruznoga kruha. Namazani kruh ukrasite alfa alfa klicama.