2 šalice nesoljenih indijskih oraščića
½ žličice soli
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
¼ šalice Rejuvelac napitka ili 2 žlice soka limuna i ¼ šalice vode
Indijske oraščiće namočite preko noći u puno vode s prstohvatom soli. Namočene oraščiće dobro operite i ocijedite. Izmiksajte ih s ostalim sastojcima u blenderu visoke brzine. Smjesu žlicom prebacite u manje cjedilo obloženo gazom. Utisnite, prekrijte gazom i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 24 sata, a potom i 24 sata u hladnjaku. Maknite gazu. Čuvajte u hladnjaku u zatvorenoj posudi. Ovaj veganski sir može stajati oko 10 dana.
U smjesu se tijekom miksanja u blenderu mogu dodati razni dodaci i začini poput pahuljica prehrambenog kvasca ili malo miso paste (oboje za intenzivniji okus) te razni suhi začini, papar, čili, itd. Uslast!
Rejuvelac napitak
1/2 šalice proklijalog pira
2 šalice vode
Klice stavite u staklenku i prelijte vodom. Prekrijte gazom ili salvetom, pričvrstite gumicom i čuvajte na sobnoj temperaturi 48 sati ili dok se ne razvije kiselkasti okus i pojave mjehurići. Nakon završene fermentacije ocijedite tekućinu u novu staklenku/bocu i bacite klice. Osim klica pira, možete koristiti proklijalu pšenicu, heljdu, rižu, raž, kvinoju ili neoguljeno proso.