Merkur je planet komunikacije i logike, a retrogradno stanje donosi konfuzije u ovim poljima. Iako retrogradni Merkur tehnički neće početi do 21. travnja, vjerojatno već osjećate posljedice ovog tranzita. Merkur je 7. travnja ušao u predretrogradnu sjenu, koja polako počinje povećavati razinu konfuzije i komplikacija. Međutim, kada Merkur bude retrogradan na 15. stupnju Bika, to će odvesti stvari na sljedeći nivo, pokrenuvši period razmišljanja i analize. Baš ta analiza može vas odvesti na neka čudna i neobična mjesta. Retrogradni Merkur je rijetko kada dobar trenutak za početak nečeg novog, jer je ovo period osvrtanja unazad, otpuštanja, koji vam omogućava da se pomirite s prošlošću. Umjesto da očekujete da se sve odvija prema planu, možete očekivati kašnjenja i pogrešnu komunikaciju. Srećom, često kada se osjećate izgubljeno, imate mogućnost naletjeti na nešto nevjerojatno i neočekivano.

Budući da je Bik horoskopski znak novca, luksuza, ljubavi i stabilnosti, ovo retrogradno kretanje Merkura kroz njegov znak će imati dubok utjecaj na vaše samopoštovanje i osjećaj kontrole. Na kraju krajeva, Bik je fiksni zemljani znak koji često daje prednost sigurnosti nad slobodom, čak i ako to znači žrtvovanje kako bi se stekla stvarnost koja se želi. Kada se Merkur kreće retrogradno kroz Bika, to može dovesti do crno-bijelog razmišljanja i nefleksibilnosti u vezama. Bik se fokusira na ono što je praktično i opipljivo, što otežava Merkuru da razmotri sve nijanse, da zađe dublje u tematiku i značenje. Kada osjetite frustraciju zbog onoga što nemate, odvojite trenutak da pronađete zahvalnost za ono što već imate. Šanse su da već imate alate potrebne za rješavanje problema. Merkur će krenuti direktno 14. svibnja, a 1. lipnja konačno će napustiti i postretrogradnu sjenu. Saznajte na koja će 4 horoskopska znaka najviše utjecati:

Bik
Retrogradni Merkur je od 21. travnja u Biku, što vas čini glavnom metom ovog zbunjujućeg tranzita. Kako se Merkur kreće retrogradno kroz vašu prvu kuću osobnosti, to bi moglo dovesti do iskrivljenog osjećaja sebe, posebno ako se inače oslanjate na potvrdu drugih ljudi. Također, stavljate veliki pritisak na sebe da budete savršeni. Ne očekujte da se čuda događaju preko noći tijekom ove komunikacijske krize. Retrogradni Merkur je mnogo bolje vrijeme da zastanete i date sebi oduška prije nego što donesete bilo kakvu značajnu odluku. Međutim, još je bolje vrijeme da pritisnete gumb za "premotavanje" kako biste se vratili u prošlost i vidjeli što ste propustili. Kada Merkur krene direktno, vidjet ćete sebe u novom svjetlu. Nakon što Merkur napusti period sjene 1. lipnja, osjećat ćete se kao jača, stabilnija i mudrija verzija sebe.

Blizanci
Retrogradni Merkur uvijek ima veliki utjecaj na vas jer je riječ o vašem vladajućem planetu. Kada Merkur bude retrogradan u vašoj 12. kući završetaka i podsvjesnih istina 21. travnja, to će vas potaknuti da zaronite duboko u svoju psihu i osluškujete svoj unutarnji glas. Možda ćete se osjećati introvertiranije nego obično. Ovaj krug retrogradnog Merkura mogao bi da vam donijeti nedovršene poslove i emocionalne veze koje je važno prekinuti. Dajte sebi vremena da obradite ono što je došlo i prošlo. Kada krene direktno, možete konačno osjetiti da otpuštate ono što više nije vaša obaveza. A kada Merkur napusti period sjene 1. lipnja, osjećat ćete se spremnima prihvatiti čistu energiju dok se budete pripremali da Merkur uđe u Blizance 11. lipnja, gdje će vas osvojiti sjajem i inspiracijom.

Djevica
Vaš vladajući planet je Merkur, što znači da ste vrlo svjesni svega što planet komunikacije namjerava. Pošto se 21. travnja nalazi retrogradno u vašoj devetoj kući perspektiva i filozofije, mogao bi vas vratiti na određena mjesta koja ste posjećivali ili putovali. To bi vas čak moglo vratiti u određene knjige, teorije, učionice ili izlete. Ova retrogradnost vas ohrabruje da naučite neke lekcije, da se podsjetite nekih starih. Možda žudite za dubljim smislom života i ova retrogradnost će vas inspirirati da pronađete značaj koji ste tražili. Kada Merkur 14. svibnja bude direktan, vidjet ćete nešto u potpuno drugačijem svjetlu, jer će vam usponi i padovi vaše retrogradne avanture Merkura pokazati svijet u novom svjetlu. A kada Merkur napusti period sjene 1. lipnja, krenut ćete u veliko planiranje.

Škorpion
Pošto se sjeverni čvor kretao kroz vašu sedmu kuću partnerstva, učili ste kako uspostaviti zdravu ravnotežu između "ja" i "mi". Međutim, ovo retrogradno kretanje će ubrzati proces tako što će vas primorati da mnogo bliže pogledate ljude s kojima dijelite svoj život. Kako je Merkur retrogradan u vašoj sedmoj kući saveznika i neprijatelja od 21. travnja, to može dovesti do toga da osvijestite traume iz prošlih veza i da ih se napokon oslobodite. Mogući su i susreti s bivšim partnerima. Kada Merkur 14. svibnja krene direktno, drama će se početi smirivati. A kada Merkur napusti period retrogradne sjene 1. lipnja, imat ćete mnogo bolji dojam o tome gdje se nalazite s ljudima s kojima dijelite život. Moguće je da će mnogi Škorpioni izaći iz toksičnih veza.