Karizma je mekana, glatka, neopipljiva, osnažujuća, nadahnjujuća. U astrologiji postoje znakovi zodijaka čija je energija i inače takva, najizraženija u znaku Riba, no mekoću i uglađenost imaju i Strijelac, Vaga i Bik. Ima i znakova čija energija ima pomalo „oštre rubove" poput Škorpiona, Ovna ili Jarca.

Ti oštri rubovi zamjetni izvana ono su s čim se drugi ljudi ponekad sudare, ponekad ostaju na distanci, a ponekad i budu ozlijeđeni. Ako imate Sunce, Mjesec ili podznak u nekom od tih znakova, zapitajte se imate li možda oštre rubove. Karizmu će u natalnom horoskopu najbolje simbolizirati Sunce i podznak. No posebnu ulogu ima Neptun, pri čemu nije toliko važan znak zodijaka u kojem se nalazi, koliko je važan Neptunov aspekt s nekim osobnim planetom horoskopa: sa Suncem i podznakom, s Mjesecom, Venerom, Merkurom ili Marsom.

Živopisni sjaj vatre

Lav, Ovan i Strijelac posjeduju urođenu toplinu, strast, otvorenost i entuzijazam. Uz dodatak izazovnosti kojom obiluje Ovan, žara i uvjerljivosti Strijelca te ponosnom i živopisnom osobnošću Lava za ove bi se znakove zodijaka moglo reći da imaju urođenu karizmu. Lako ćemo ih uočiti u svakoj društvenoj skupini, ne boje se iznijeti svoje stavove, uvijek će se naći u središtu pozornosti. Karizma kojom isijavaju čini ih omiljenim u društvu, uvjerljivim vođama i zanimljivim prijateljima. No za sjaj karizme vatrenih znakova postoji jedna ozbiljna zamka: njihov ego! Lako se može dogoditi da obraćaju premalo pozornosti drugim ljudima i da ih tretiraju tek kao publiku bez prave emotivne interakcije. Ako su previše fokusirani na sebe, sjaj njihove karizme brzo će potamnjeti. Spontano će zračiti samopouzdanjem i entuzijazmom, a ono što treba jačati jest vještina slušanja i suosjećanja.

Blistave ideje

Otvorenost, znatiželja i spretnost u društvenoj interakciji daju Blizancima, Vagi i Vodenjaku vrlo lijepu karizmatičnu auru. Urođena socijalna inteligencija, zanimanje za ljude i znatiželja kojom će ih rado slušati i još radije razgovarati čini ih popularnima i rado viđenima u svakoj društvenoj situaciji. Karizma zračnih znakova počiva na snazi znanja i riječi, na blistavosti ideja. Veselje i oštroumnost Blizanaca, uglađenost Vage i originalnost Vodenjaka pojačat će sjaj karizme. Zamka u koju mogu upasti zračni znakovi često je nedostatak dubokog suosjećanja, zbog čega unatoč srdačnosti i znatiželji ostavljaju dojam distanciranosti. Vole razgovarati o osjećajima i analizirati ih, no u ključnim trenucima može uzmanjkati prave emotivne povezanosti. A tu je i sklonost apstraktnim temama zbog čega se ponekad čini da nisu dobro uzemljeni i zainteresirani za konkretne životne teme. Snaga je u vještini komunikacije, odabiru riječi i tona. Nije teško slušati, no potrebno je jačati suosjećanje.

karizmatična žena
Shutterstock 

Duboke vode

Rak, Škorpion i Ribe posjeduju urođenu emotivnu inteligenciju. To podrazumijeva emotivni senzibilitet, suosjećajnost i intuiciju. Karizma vodenih znakova možda neće isprva zabljesnuti sjajem, poput one vatrene ili zračne, ali je duboka i snažnija nego što se to na prvi pogled čini. Na suptilnim razinama komunikacije, posebno one neverbalne, teku snažne struje privlačnosti i razumijevanja iz kojih vodena karizma postaje sve snažnija, posebno kad se još poveže s temama duhovnosti. Ako vjeruju svojoj intuiciji, odlično će se orijentirati i snalaziti u svakoj društvenoj situaciji. Ribe su izrazito karizmatične zbog svoje tajanstvenosti, Škorpion magnetičan zbog svoje snage, a Rak očarava svojom toplinom. Karizmu vodenih znakova mogu ugušiti presnažni osjećaji koji se otmu kontroli i pretvaraju se u emotivne drame, ponekad ljubomoru ili posesivnost koja guši druge ljude. Spontano će suosjećati, držati kontakt očima, zrcaliti intuitivno sve što se događa u komunikaciji, a nije loše jačati jasnu komunikaciju te postojano zračiti entuzijazmom.

Moćna uzemljenost

Bik, Jarac i Djevica na prvi pogled mogu djelovati samozatajno, sramežljivo i nenametljivo. Njihov najveći dar krije se u savršenom razumijevanju stvarnog svijeta, svijeta tijela, prirode, ljepote, ugode koja dolazi opipljivim svijetom i svim osjetilima. Njihova je karizma snažna i može vas oboriti s nogu, često proizlazi iz fizičke ljepote, povezanošću s vlastitim tijelom, senzualnošću, uzemljenošću i mirnoće kojom se kreću kroz svakodnevicu. Možda treba nešto vremena da je drugi primijete, no tad postaje neodoljiva: toplina, veselje i ljubaznost Bika, profinjenost i duhovitost Djevice te snaga i mirnoća Jarca. Karizmu zemljane energije mogu zasjeniti zabrinutost, pretjeran oprez, prevelika pozornost nevažnim detaljima, preveliki zahtjevi koje nije lako ispuniti. Kad si dopuste uzlete mašte i bezbrižno uživanje u životu, zablistat će i njihova moćna karizma. Znaju slušati, često koriste lagani fizički dodir, spontano govorom tijela pokazuju više nego što i sami misle, a karizmu mogu osnaživati jačanjem suosjećanja i vještine komunikacije.